Yemen henretter spioner for droneangreb

Al-Qaeda i Yemen har henrettet tre lokale mænd i den østlige provins Hadramout, fordi de var mistænkt for at hjælpe USA med at gennemføre droneangreb, siger sikkerhedskilder til Reuters.

I en erklæring erkender al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP) truslen fra de amerikanske droner, der operer på baggrund af efterretninger indsamlet på landjorden.

AQAP siger, at den har fanget en gruppe spioner, som hjalp USA.

- Den største hjælp, de ydede til korstogsfarerne mod de hellige krigere, var, at de lagde spor ud, som de ubemandede amerikanske bombefly kunne følge.

AQAP anses i Washington for at være en af de farligste udløbere af det globale militante netværk, og det har kontrol over store dele af Yemen, hvor sikkerheden er blevet yderligere forringet, siden en protestbevægelse under det arabiske forår væltede landets veteran-præsident i 2011.

Iagttagere mener, at britiske, saudiarabiske og amerikanske efterretningstjenester fra tid til anden har infiltreret AQAP, og i 2012 havde held til at forhindre et planlagt al-Qaeda angreb mod et amerikansk fly, der skulle flyve til et vestligt land.

Droneangreb har vakt harme hos mange indbyggere i Yemen, da mange civile er blevet dræbt af de fjernstyrede fly.

Vestlige efterretningskilder siger, at en ny generation af al-Qaeda begyndte at opstå i Yemen den 3. februar 2006, da 23 terrordømte fanger flygtede fra et militært fængsel. Blandt de undslupne var Nasser al-Wahaishi, som blev leder af al-Qaeda på Den Arabiske Halvø.

Fra Yemen har det omorganiserede al-Qaeda blandt andet arbejdet for at destabilisere Saudi-Arabien, der blev ramt af terrorangreb i oktober og november sidste

/ritzau/Reuters