Yemens præsident beder verden om hjælp mod Houthi-kup

Yemens vestligt støttede præsident beder om hjælp fra det internationale samfund mod Houthi-bevægelsen, som har taget magten i landet.

Præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi betegner magtovertagelsen som et kup og siger, at alle beslutninger og tiltag, der er kommet fra Houthi-bevægelsen siden september, er ugyldige.

Det skriver han i en udtalelse efter ankomsten til sin fødeby Aden i det sydlige Yemen.

En af præsidentens rådgivere siger, at Hadi vil bede parlamentet mødes i Aden, hvor magtfulde klaner har opfordret ham til at erklære hovedstaden Sanaa for "besat by".

Rådgiveren siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at Hadi "fortsat er den retmæssige præsident, og at han trak sig under pres fra Houthierne".

Med hjælp fra præsidentgarden flygtede Hadi tidligere på lørdagen fra sin husarrest og formåede at komme til Aden, hvor han har opbakning fra flertallet af befolkningen.

Præsidentens tilhængere i byen afviser at anerkende det præsidentielle råd, som Houthi-militsen har indsat i stedet for Hadi.

Houthi-bevægelsen indtog Sanaa i september. I januar væltede den shiamuslimske milits Abd-Rabbu Mansour Hadi og premierminister Khaled Bahah, som begge blev sat i husarrest.

Yemen har været politisk lammet, siden Hadi og regeringen blev væltet, da den shiitiske gruppe opkaldt efter sin tidligere leder Hussein Badreddin al-Houthi erobrede præsidentpaladset i januar.

Den tidligere præsident har været en af USA's vigtigste allierede i kampen mod al-Qaeda.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip