Yemens stridende parter vil udveksle hundredvis af fanger

De stridende parter i Yemen er onsdag enedes om at udveksle hundredvis af fanger, hvilket kan tolkes som et forsøg på at skabe tillid mellem de to parter i henhold til de forhandlinger, som FN har stået for.

Forhandlingerne foregår i Schweiz, og oplysningerne bekræftes af talsmænd fra både regeringen og houthi-oprørerne.

360 houthi-oprørere tilbageholdes i den sydlige havneby Aden og skal efter middagstid udveksles med en blanding af 265 civile og krigere.

Det skal ske efter en mægling mellem stammer, siger Abdel-Hakim al-Hasani, som er talsmand i den sydlige modstandsstyrke og allieret med den af Vesten anerkendte præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

En talsmand for houthiernes myndighed for fængsler i hovedstaden Sanaa siger, at de militante oprørere allerede har sat fangerne om bord på busser, som er på vej til udvekslingen.

Vidner i byen Aden har set busser bevogtet af lokale styrker på vej gennem byen, tilsyneladende på vej til mødestedet.

Tirsdag trådte en våbenhvile i kraft efter en ni måneder lang konflikt i Yemen, men kort efter mistede syv livet, mens 15 blev såret i et angreb i byen Taez.

Oprørerne erobrede Sanaa i den nordlige del af landet for mere end et år siden, mens præsident Hadi senere flygtede til Saudi-Arabien.

I november vendte præsidenten tilbage til havnebyen Aden, efter at houthierne var blevet fordrevet derfra.

Næsten 6000 mennesker er blevet dræbt i krigen mellem den arabisk-ledede koalition og den iransk-allierede Houthi-gruppe.

Yemens regering er tidligere gået med til at forhandle med oprørerne i Houthi-bevægelsen under overværelse af FN med fokus på at slutte konflikten, som brød ud i lys lue i begyndelsen af året.

Forhandlingerne er dog flere gange brudt sammen, og de våbenhviler, som er indledt i forbindelse med fredsforhandlingerne, er også hurtigt blevet brudt.

Saudi-Arabien har siden marts i år stået i spidsen for en arabisk-ledet koalition med henblik på at genindsætte præsident Abd Rabbu Mansur Hadi.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip