Zuma skal tilbagebetale regning for renovering af hus

Den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, skal tilbagebetale nogle af de mange millioner dollar, han har brugt af skatteydernes penge på at udbygge sit private hjem.

Det har Sydafrikas forfatningsdomstol afgjort torsdag.

- Præsidenten skal personligt tilbagebetale det beløb, der bliver fastsat af finansministeriet, siger dommer Mogoeng Mogoeng.

I sin begrundelse siger han videre, at Zuma har "fejlet i at opretholde, forsvare og respektere forfatningen som den øverste lov i landet".

Zuma har ifølge beregninger fra 2014 brugt 24 millioner dollar - svarende til cirka 158 millioner kroner - på ombygge sit landsted. Blandt andet har han fået bygget en swimmingpool, en hønsegård, en indhegning til kvæg og et amfiteater.

Oppositionen i Sydafrika kræver, at Zuma går af. Den kalder ombygningen af præsidentens landsted for overdådig og ødsel.

- Præsident Jacob Zumas handling er en alvorlig overtrædelse af forfatningen og giver grundlag for en rigsretssag, udtaler Den Demokratiske Alliance, der er Sydafrikas største oppositionsparti.

Jacob Zuma påstår, at alle ombygningerne er sket af sikkerhedsmæssige årsager.

Tidligere har en statslig undersøgelse - bestilt af Zuma selv - konkluderet, at swimmingpoolen er en nødvendig sikkerhedsforanstaltning i tilfælde af brand.

Efter domsafsigelsen siger Zuma ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han har noteret dommen, og at han respekterer den.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip