Blev du gjort klar over det? I går blev det et lovkrav for alle disse danskere

Nicolai H

2 uger siden

|

08/07/2024
Fra den 7. juli er det lovpligtigt.

Dagens topnyheder

Seneste opgørelse over antallet af trafikdræbte viser, at Danmark har det 3. laveste antal i EU og de danske veje er derved blevet mere sikre.

Selvom udviklingen går den rigtige vej, kan der fortsat gøres mere for sikkerheden på de danske veje.

Det skriver De Danske Bilimportører i en pressemeddelelse.

Danmark har det tredje laveste antal trafikdræbte pr. mio. indbyggere i EU. Det viser en ny opgørelse, som er baseret på data fra Care – EU's trafikuheldsdatabase.

”Hver person dræbt i trafikken er én for meget, hvorfor vi glæder os over, at vi har markant forbedret trafiksikkerhed, som blandt andet kan forklares ud fra de mange nye biler på vejene med nye teknologier. Fx er udstyr som fartpilot, sensorbremser, alarmer og vognbaneassistent med til at forbedre trafiksikkerheden i Danmark.” siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

Bliver lovpligtigt fra den 7. juli 2024

I en undersøgelse af de 28 mest alvorlige frontalkollisioner i perioden september 2020 til november 2021, hvoraf 17 personer mistede livet og 13 var alvorligt tilskadekomne, fastslår Havarikommissionen for Vejtrafikulykker vigtigheden af sikkerhedsudstyr.

Her var kommissionens konklusion, at op imod 70 procent af ulykkerne kunne være undgået, hvis bilerne havde haft vognbaneassistent - et såkaldt 'Emergency Lane Keeping System'.

Sikkerhedsudstyret styrer aktivt rattet og dermed bilen tilbage i egen vognbane, såfremt den er ved at overskride midter- eller kantlinjer.

Ny EU lovgivning betyder, at et sådant system blev et lovpligtigt krav i alle nye typer af biler d. 6. juli 2022 og bliver det i alle nyregistrerede person- og varebiler fra 7. juli 2024*.

Sikkerhedsudstyr beskattes hårdt i dag

Danske bilister betaler som udgangspunkt registreringsafgift på op til 150 pct. af bilens værdi herunder alt udstyr, som bilen leveres med.

Dette gælder, uanset om der er tale om et større lydanlæg, dyre lædersæder eller potentielt livreddende sikkerhedsudstyr. Dermed kan registreringsafgiften medvirke til, at danskerne fravælger sikkerhedsudstyr, som ellers kunne gøre vejene mere sikre.

Den nye EU lovgivning, om at alle person- og varebiler skal udstyres med et 'Emergency Lane Keeping System', betyder med den nuværende registreringsafgift, at bilerne bliver væsentligt dyrere for forbrugerne. I dag beskattes sikkerhedsudstyr på nye biler nemlig fuldt ud, som et resultat af den værdibaserede afgift.