Enhedslisten er ikke i tvivl: Mette Frederiksen skal fredes

Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix

SF og Radikale Venstre har ikke svaret på, hvad konsekvenserne af minkskandalen bør være, men Enhedslisten er ikke i tvivl.

Minkkommissionen har nu afleveret deres mere end 1.600 sider lange rapport, som desuden er lagt ud på Folketingets hjemmeside, så alle kan læse den. 

Heri er der blandt andet rettet stor kritik af statsministeriet, som ifølge rapporten har handlet "meget kritisabelt," ligesom det er blevet slået helt fast, at statsministeren brød loven, da hun beordrede Danmarks minkavlere til at slå deres bestand ihjel. 

Læs også

Medie: Mette Frederiksen indkalder til pressemøde

I rapporten lyder det desuden, at "Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledende [...]."

Der står dog, "at Mette Frederiksen subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil," og denne udmelding betyder ifølge Enhedslisten, at der "ikke er grund til at drage en umiddelbar konsekvens over for statsministeren [...]."

Det skriver TV2

Enhedslisten har således som det eneste af regeringens tre støttepartier allerede nu meldt ud, at de ikke mener, at der skal rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

"Konklusion fra kommissionens beretning er rimeligt klar: Der er ikke tale om forsæt. Derfor er det også en rimeligt klar konklusion fra vores side, at der ikke er grund til at drage en umiddelbar konsekvens over for statsministeren og at der ikke er grundlag for at rejse en rigsretssag," har Peter Hvelplund fra Enhedslisten således udtalt. 

Blå blok mangler flertal

Selvom samtlige partier i blå blok er enige om, at sagen skal undersøges af eksterne advokater, hvilket potentielt set kan føre til en rigsretssag, så er det ikke nok. 

Blå blok har nemlig ikke flertal, og de har derfor brug for enten SF, Enhedslisten eller De Radikales støtte, og da Enhedslisten har meldt sig ud, er det nu op til SF og Radikale Venstre. 

Ifølge TV2's politiske redaktør, Hans Redder, er det dog usandsynligt, at SF vil bakke op om en ekstern undersøgelse, og derfor afhænger det hele ifølge ham af Radikale Venstre, som indtil videre ikke vil svare på, hvor de står. 

"Jeg synes, det er at gøre grin med danskerne, hvis det her kun skal ende ud i [...] en næse, fordi de røde drømmer om at komme i Mette Frederiksens regering," har Venstres Sofie Løhde udtalt om Enhedslistens beslutning om ikke at bakke op om en ekstern undersøgelse. 

Hvis SF og Radikale Venstre træffer samme beslutning, er det dog ikke sikkert, at minkskandalen slipper for at blive gået efter i sømmene af eksterne advokater. 

Nye Borgerlige har nemlig meldt ud, at de samler penge ind til at starte deres egen undersøgelse. 

Det har de skrevet på hjemmesiden retfærdighed.nu, hvor der blandt andet står: "Når regeringen og venstrefløjen i Folketinget nægter at lade uafhængige advokater undersøge strafansvaret for minkskandalen, gør vi det selv – og betaler selv."

Der står desuden: "Vi hyrer på vegne af danskerne to uafhængige advokater til at undersøge, om Mette Frederiksen kan stilles for en Rigsret."

På hjemmesiden er der desuden en QR-kode og et nummer, som man kan bruge til at donere penge til projektet over MobilePay. 

Læs også

I dag afleverer minkkommissionen rapport: Disse seks ting kan ske

 

 

 

 

 

Dagens Gossip