I dag afleverer minkkommissionen rapport: Disse seks ting kan ske

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I dag får danskerne endelig indsigt i minkkommissionens længeventede rapport.

I november 2020 gav Mette Frederiksen alle Danmarks minkfarmere ordre om at slå deres mink og dermed levegrundlag ihjel. 

Ordren vækkede stor omsigt, og det blev endnu mere bemærkelsesværdigt, da det kom frem, at der ingen lovhjemmel var til den beslutning.

Læs også

Statsministeriet skåner Mette Frederiksen: Mørklægger Minkkommissionens arbejde kort før rapports offentliggørelse

Siden da har statsministeren fået massiv kritik fra flere sider, og flere - herunder oppositionen - har blandt andet udtalt, at regeringen burde være gået af. 

Beslutningen har dog ikke fået nogle konsekvenser for hverken Mette Frederiksen eller resten af regeringen.... Endnu!

Det kan der nemlig blive lavet om på i dag, torsdag, når minkkommissionens længeventede rapport bliver præsenteret. 

Det sker klokken 11 for Folketingets granskningsudvalg, og klokken 13 vil den blive offentliggjort på Folketingets hjemmeside. 

Herefter kan der dog gå LANG tid, før vi får endelig svar på, om Mette Frederiksens beslutning får nogle konsekvenser for regeringen. 

Ifølge TV2 er det nemlig Folketinget, der skal vurdere, hvad der skal ske, og det kan naturligvis først ske, når de har læst den lange rapport grundigt igennem. 

Der kan derfor gå flere dage eller måske endda uger, før vi får svar på, hvad de enkelte folketingsgrupper mener, og alt efter hvad konsekvensen bliver, kan der potentielt set gå flere måneder, før den bliver ført ud i livet.

Ifølge TV2's politiske redaktør, Hans Redder, er der grundlæggende seks mulige udfald.

1. Statsministeren og regeringen går fri

Blå blok har ikke nok mandater til at trumfe konsekvenser igennem, og hvis statsministeren - eller andre - skal straffes, kræver det derfor, at ét af regeringens støttepartier (SF, Radikale Venstre eller Enhedslisten) går med til at stemme for en konsekvens. 

Hvis de ikke gør dette, vil minksagen ikke få nogen konsekvenser, men da det tyder på, at rapporten retter stor kritik af blandt andre Mette Frederiksen, er det resultat højst usandsynligt. 

2. Folketinget uddeler 'næser'

Selvom det altså er usandsynligt at ingen bliver holdt til ansvar for minkskandalen, så er det ifølge Redder sandsynligt, at der 'blot' bliver uddelt såkaldte 'næser', hvilket er Folketingets mildest redskab. 

Disse kan både uddeles til enkelte ministre - for eksempel statsministeren - eller hele regeringen. 

I praksis har 'næser' ikke nogen konsekvens, men det er usædvanligt, at en statsminister får en næse, og det vil derfor stadig "vække opsigt" ifølge Redder, som desuden mener, at en 'næse' er et sandsynligt udfald. 

3. Ministre bliver tvunget til at gå af

Hvis Folketinget efter gennemgang af rapporten vurderer, at én eller flere ministre har spillet en så stor rolle, at de bør gå af, kan de vælge at stille et mistillidsvotum, som vil tvinge ministeren til at gå af. 

Det kan i teorien ske for alle ministre - inklusiv statsministeren - men ifølge Redder er det usandsynligt, da tidligere fødevareminister Mogens Jensen allerede har taget skraldet og har forladt sin post, ligesom tidligere justitsminister Nick Hækkerup har forladt dansk politik. 

"Oppositionen har godt nok udset sig Mette Frederiksen, men i praksis er det jo at vælge regeringen [...]," har Redder udtalt og forklaret, at han ikke finder det sandsynligt. 

4. Advokatundersøgelse

Folketingets partier kan vælge at beslutte, at eksterne advokater skal gennemgå sagen, så de bedre kan vurdere, om der er juridisk grundlag for at rejse en rigsretssag, ligesom det skete i Støjberg-sagen. 

Denne mulighed har både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti udtalt, at de ønsker, men det kræver, at mindst ét støtteparti bakker op, og de har endnu ikke afsløret deres holdning. 

Ifølge Redder er det dog ikke usandsynligt, at et støtteparti stemmer for en ekstern advokatundersøgelse. 

5. Rigsret

En ekstern advokatundersøgelse kan resultere i en rigsretssag, ligesom Folketinget faktisk uden en yderligere undersøgelse i fællesskab kan beslutte, at Mette Frederiksen skal for en rigsret. 

Dette udfald er ifølge Redder ikke "det mest sandsynlige udfald," men han vil ikke "udelukke" det. 

6. Udskrive valg

Ét af de værste udfald set med regeringens øjne vil være, at kommissionens rapport retter så hård kritik af regeringen, at Folketinget stiller et mistillidsvotum til hele regeringen. 

Det vil tvinge regeringen til at gå af og i praksis udløse valg, hvilket dog er højst usandsynligt, hvis man spørger Redder.

Læs også

Mettes 'mink-nedlukning' har sendt mindst 50 enkeltpersoner og familier til psykolog

 

 

 

Dagens Gossip