Flertal i Folketinget mener, at borgerforslag går for langt

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Selvom 54.000 danskere har skrevet under, har Folketinget tilsyneladende ikke tænkt sig at lytte.

Selvom vi i Danmark har demokrati, som bogstavelig talt betyder folkestyre, som styreform, er det ikke altid, at Folketinget lytter til befolkningen og gør, som borgerne vil have det. 

Folketinget er godt nok valgt ind af flertallet i befolkningen, men hvilke regler der bliver lavet, er det dem, der bestemmer, og det er blevet rimelig tydeligt i forbindelse med, at et borgerforslag skal tages op i folketingssalen.

Læs også

Regeringen vil vaccinere danskere mod corona igen

Selvom hele 54.000 danskere ifølge TV2 har skrevet under på, at de mener, at man automatisk bør blive meldt som organdoner, medmindre man aktivt melder fra, tyder det nemlig ikke på, at Folketingets medlemmer mener det samme. 

Både De Konservative, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet er ifølge DR ikke enige med borgerforslaget, og de har derfor tænkt sig at stemme imod, når Folketinget skal tage stilling til det fredag. 

Hos De Konservative mener partiet, at det er et for vidtrækkende indgreb, ligesom Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har udtalt, at "forslaget går for langt."

"Det skulle nødig være sådan, at vi tager organer fra folk mod deres vilje. Jeg mener, at folk hellere selv aktivt skal tage stilling til om, de vil være organdonorer," har han desuden udtalt.

Hos Venstre er der mere uenighed blandt partimedlemmerne, som derfor er blevet fritstillet til at stemme, hvad de selv vil. 

"Det er et samvittighedsspørgsmål, et etisk spørgsmål. Vores organer er jo vores egne, og derfor er det et spørgsmål, som ligger lidt ud over det, som vi normalt beskæftiger os med," har Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, udtalt. 

I Schweiz, Wales, England, Skotland, Island, Holland og Frankrig er et lignende forslag ellers for nyligt blevet indført, mens det i Danmark altså ser ud til, at Folketinget ikke vil indføre det. 

I 2018 tog Folketinget stilling til et lignende borgerforslag om formodet samtykke til organdonation, men heller ikke dengang fik det opbakning.

Til gengæld blev det for nyligt indført i Danmark, at man skal tage stilling til organdonation, når man skal have nyt pas eller kørekort. 

Læs også

Mette Frederiksen kommer med stor ros

 

 

Dagens Gossip