Første gang siden krigens start: Europæisk leder skal mødes med Putin i Rusland

Østrigs kansler, Karl Nehammer / Foto: Shutterstock

Østrigs kansler bliver, hvis alt går efter planen, den første europæiske leder til at tale med Vladimir Putin ansigt til ansigt siden krigens start.

D. 24. februar startede Rusland en total invasion af deres naboland mod vest og siden har hele verden fulgt med fra sidelinjen. 

Krigen har sat sine spor over store dele af verden med enorme prisstigninger på især kornprodukter og olie og store flygtningestrømme i Europa.

Læs også

De Olympiske Lege skal til Danmark: Vil afholde "det billigste OL nogensinde"

Derfor har samtlige EU-lande - og mange andre - også været meget optaget af krigen, og flere statsoverhovedet har talt med russiske og ukrainske politikere og forsøgt at finde en fredelig løsning. 

Der er dog ingen europæiske ledere, som har stået ansigt til ansigt med Ruslands præsident, Vladimir Putin, siden d. 24. februar, men det bliver der formentlig snart lavet om på. 

En talsperson for Karl Nehammer, som er østrigs kansler, har nemlig ifølge TV2 udtalt, at kansleren skal til Rusland for at forsøge at overbevise Putin om at indføre våbenhvile i Ukraine, mens påstande om russiske krigsforbrydelser bliver undersøgt. 

Besøget er desuden blevet bekræftet af Kreml.

Ikke nok med, at Nehammer bliver den første europæiske leder til at tale med Putin i Rusland siden d. 24. februar, så er det også et usædvanligt besøg, da Østrig har ry for ikke at blande sig i krige og konflikter. 

Landet er nemlig "militært neutrale" og er ikke medlem af NATO, men har alligevel valgt at bryde deres normale procedurer og fordømt Ruslands invasion.

Fire russiske diplomater er desuden blevet udvist af Østrig som konsekvens af krigen. 

"Vi er militært neutrale, men vi har en klar holdning til den russiske angrebskrig mod Ukraine. Han er nødt til at stoppe," har Nehammer således blandt andet skrevet i et opslag på Twitter. 

Kanslerens besøg hos Putin kommer i kølvandet på, at han netop har besøgt Ukraines præsident i Kyiv. 

Ifølge en talsperson for kansleren var det her, at han selv tog initiativ til at stable et møde med Putin på benene, da han vil forsøge alt for at sikre fred i Ukraine. 

På mødet vil Nehammer desuden tale med Putin om hændelserne i Butja i Ukraine, hvor han selv netop har været i forbindelse med sit møde med Volodymyr Zelenskyj. 

Nehammers møde med Putin bliver et forsøg på at opnå fred i Ukraine, men alligevel er det krigshærgede land langt fra tilfredse med beslutningen om at mødes med Putin. 

"Et sådan besøg er uacceptabelt under den nuværende situation," har viceborgmesteren i Mariupol, Sergej Orlov, ifølge Reuters således udtalt til tyske Bild.

Her hentyder han til de mange angreb på civilbefolkningen, som er et direkte brud på krigens regler, som Rusland er anklaget for at have begået. 

Det gælder blandt andet civile henrettelser i Butja, angreb på hospitaler og lignende i Mariupol og et missilangreb på en togstation i Kramatorsk, som kostede mindst 39 civile - herunder to børn - livet. 

Læs også

Virksomhed er delvist ejet af russisk rigmand: Tusindvis af danskere støtter indirekte Putin hver eneste dag

 

 

 

 

 

Dagens Gossip