Kommune til muslimske kvinder: Vil du have ydelser, skal vi kunne se dit ansigt

Skrevet af Nils Würtzenfeld

24/10/2016
Foto: Polfoto arkiv
Foto: Polfoto arkiv
På jobcentret må man for fremtiden gerne forlange, at muslimske kvinder til samtale skal vise deres ansigt. Det fastslår Københavns Kommune.

Dagens topnyheder

Hvis muslimske kvinder i burka eller niqab skal kunne modtage sociale ydelser, så skal de også være villige til at vise deres ansigt. Sådan mener Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune. Det skriver Berlingske.

Samtidig fastslår kommunen, at muslimer, og andre troende på kontanthjælp eller integrationsydelse, heller ikke skal kunne sige nej til aktivering, jobtræning eller beskæftigelse, ”fordi arbejdet eksempelvis indebærer håndtering af svinekød, alkohol, eller fordi arbejdet indebærer særlige beklædningspåbud”, som det hedder i en politisk indstilling i forbindelse med, at der mandag er møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Kommunen foreslår, at man vil blive trukket i - eller helt frataget socialhjælp – hvis man takker nej til arbejde af religiøse årsager, ligesom det også skal have økonomiske konsekvenser, hvis en person, iklædt burka eller niqab, nægter at identificere sig ved at vise ansigt til en samtale.

Den politiske indstillingen kommer efter, at både beskæftigelsesministeren og integrationsministeren tidligere i år har påpeget over for landets kommuner, at en borger på offentlige ydelser ikke kan sige nej til arbejde på grund af religion.

- Hverken politiske eller religiøse årsager kan være en legitim grund til ikke at tage imod et job og samtidig kræve ydelser, siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) til Berlingske.

Anna Mee Allerslev erkender dog samtidig, at retningslinjerne mest handler om princip, da der ifølge tidligere skøn ikke er meget mere end 100 til 200 kvinder i Danmark, der bærer niqab eller burka. Mange af disse får endda ikke kontanthjælp, erkender Anna Mee Allerslev. Ligeledes er der også kun ganske få tilfælde, hvor borgere har nægtet at tage imod arbejde med henvisning til religiøse overbevisninger.

I indstillingen fremgår det dog også, at ”så vidt muligt skal forvaltningen søge at imødekomme en borgers eventuelle ønske om kun at vise sit ansigt til en ansat af samme køn, og om at det foregår et afsondret sted”.