Magnus Heunicke vil øge kontrollen: Vi har et alvorligt problem

Foto: Shutterstock

Et nyt tiltag er blevet sat i søgen af sundhedsminister Magnus Heunicke og erhvervsminister Simon Kollerup, som skal styrke kontrollen med tobaks- og nikotinområdet.

Flere unge og børn har taget ulovlige nikotinprodukter med søde smage til sig. De sælges særligt på sociale medier som Instagram og Snapchat.

Læs også

Pølser solgt i store dele af Danmark tilbagekaldes

Især de såkaldte 'puff bars' er blevet populære, hvilket myndighederne ønsker at sætte en stopper for.

Det har medført, at sundhedsminister Magnus Heunicke og erhvervsminister Simon Kollerup har nedsat en 'Kontrol Task Force', der skal styrke myndighedernes kontrol med tobaks- og nikotinområdet.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Produkterne blev gjort ulovligt i forbindelse med den nationale handleplan mod rygning hos børn og unge. Alligevel bliver de solgt i stort omfang på de sociale medier.

Sundhedsminister Magnus Heunicke slår fast, at det er uacceptabelt, at man kan købe disse nikotinprodukter på de sociale medier. Derfor skal der gøres noget ved det.

"Det er helt uacceptabelt, at vores børn og unge kan købe 'puff bars' og andre ulovlige nikotinprodukter på fx sociale medier. Vi ved, at børn og unge bliver hurtigere afhængige af den skadelige nikotin. Alligevel bruger mere end 30 % af vores børn og unge tobaks- og nikotinprodukter. Vi har et alvorligt problem, vi skal have løst," siger Magnus Heunicke.

Erhvervsminister Simon Kollerup fortæller, at man allerede er i fuld gang med arbejdet med at forhindre salget af de ulovlige nikotinprodukter.

"Vi skal passe godt på vores børn og unge. Men der er desværre ved at sprede sig en farlig dille med engangs-e-cigaretter, også kaldet 'puff bars', der ligner slik og smager af frugt, men som er fyldt med nikotin. Det er vi fra regeringens side meget opmærksomme på, for det er slet og ret ulovligt. Derfor udfører Sikkerhedsstyrelsen også et stort arbejde med at finde frem til dem, der sælger ulovlige e-cigaretter," siger Simon Kollerup.

Han fortæller, at der siden 1. april er blevet lukket 142 profiler på de sociale medier, der har anvendt til salg af ulovlige nikotinprodukter. Det betyder dog ikke, at indsatsen stoppes – tværtimod.

Det er netop formålet med den nye task-force. Det giver nemlig myndighederne mulighed for at føre en mere effektiv kontrol, der kan forhindre, at børn og unge bliver afhængige af tobaks- og nikotinprodukter.

Læs også

Milliondyr advokatrådgivning i minksagen holdes fortsat hemmelig

I pressemeddelelsen fremgår det, at task-forcen vil blive sammensat på tværs af ministerier, herunder med repræsentanter fra Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerombudsmanden.

 

Dagens Gossip