Ny lov træder i kraft fra nytår: Tusindvis af danskere vil modtage færre penge

Skrevet af Nicolai Haugsted

2 uger siden

|

30/05/2024
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny beregningsmetode er skidt nyt for flere tusind danskere.

Dagens topnyheder

Omkring 6000 pensionister står over for en økonomisk nedgang, når nye modregningsregler træder i kraft efter nytår.

Et lovforslag, som skal gennem sin tredje og sidste behandling i Folketinget torsdag, vil nemlig medføre, at pensionister bliver modregnet mere i deres pension end tidligere.

Det skriver B.T.

Fremover vil modregningen tage udgangspunkt i pensionisternes arbejdsmarkedspligtige indkomst i stedet for deres "indtægt ved personligt arbejde". Ændringen er nødvendig, da det oprindelige begreb har vist sig vanskeligt at understøtte digitalt.

De nye regler rammer særligt hårdt for pensionister, hvis ægtefæller eller samboere modtager andre sociale ydelser som efterløn, sygedagpenge eller fleksydelse.

Ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen vil de berørte i gennemsnit opleve en nedgang i ydelserne på 730 kroner.

Mads Moberg Reumert, cheføkonom i Danica Pension, påpeger, at selvom folkepensionen forhøjes næste år på grund af lønreguleringer, vil denne gruppe opleve en mindre stigning sammenlignet med andre pensionister.

"Man er heldigvis ikke på sygedagpenge så lang tid ad gangen. Men det kan komme som en overraskelse for nogle, at de fra næste år pludselig har mindre at gøre med," siger han.

Beskæftigelsesministeriet forventer, at der vil være en betydelig udskiftning i gruppen af berørte, da sygedagpenge typisk modtages i kortere perioder.

Ændringen skulle oprindeligt være trådt i kraft 1. januar i år, men på grund af problemer med at integrere reglerne i de offentlige it-systemer, er modregningen blevet udskudt til 2025.