Søren Pind: Bagmænd bag optøjer skal betale for hærværk

Når vinduer bliver smadret og facader overmalet, behøver man fremover ikke fysisk at have kastet stenen eller holdt spraydåsen, for at man kan blive dømt til at betale erstatning.

Det skal være nok, at man har medvirket til hærværket. Det foreslår justitsminister Søren Pind (V) sammen med resten af blå blok lørdag.

- Erstatningskrav skal nu rettes mod anstiftere. Vi vil ikke nøjes med at kræve erstatning for skade i det offentlige rum af dem, der fysisk begår det, siger justitsministeren.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative mener, at der mangler respekt for det offentlige rum og offentligt ansatte. Urolighederne på Nørrebro i København natten mellem 8. og 9. august 2015 er ifølge partierne et slående eksempel.

Her hærgede en gruppe mere eller mindre veldefinerede unge bydelen og kastede brosten og molotovcocktails mod politiet. Samtidig blev butiksruder knust og facader overmalet.

For at vende det blå blok kalder et værdiskred, vil partierne indføre et kollektivt erstatningsansvar mod anstiftere af optøjer - uanset om de personer, som har forvoldt skaden, kan identificeres eller ej.

- Forslaget vil gøre det nemmere at få erstatningskrav igennem. Der kan være problemer med at identificere de fysiske gerningsmænd, som ofte er tilhyllede. Det er væsentligt nemmere med anstiftere, siger Søren Pind.

Han afviser, at det kan afholde borgere fra at planlægge demonstrationer, hvis man fremover kan komme til at betale for hærværk, man ikke selv har begået.

- Vi taler bøller og folk, som planlægger at udføre hærværk, siger justitsministeren.

- Mange mennesker afholder sig fra at deltage i demonstrationer, fordi de frygter, at det kan udvikle sig. Jo hårdere vi slår ned på dem, der laver optøjer, jo bedre er det for friheden til at demonstrere, mener han.

Midsommervisen - Syng med til Sankthansaften med denne Midsommervisen tekst.

 

Dagens Gossip