Trump bløder op over for Nato og lover samarbejde

Der lyder nye og mere forsonende toner fra den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, når forsvarsalliancen Nato bliver nævnt.

Fra tidligere at have sat spørgsmålstegn ved USA's fremtidige følelse af ansvar over for Nato, lover Trump nu at arbejde tæt sammen med alliancen i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat.

I en tale siger republikaneren, at der står "militært og økonomisk" samarbejde på dagsordenen. Også cybersikkerhed bliver en fælles opgave, hvis Donald Trump skulle flytte ind i Det Hvide Hus efter valget i november.

- Vi vil arbejde tæt sammen med Nato om denne nye mission, siger Trump mandag aften i svingstaten Ohio.

Donald Trump blev udsat for massiv kritik, da han tidligere på året klandrede Nato for at være dyrt og forældet.

Samtidig varslede han, at han ikke nødvendigvis var parat til at beskytte Nato-lande i den vestlige forsvarsalliance, hvis landene ikke bruger nok penge på eget forsvar.

Der blæser dog nye vinde i Nato, lyder det fra præsidentkandidaten. Og det har fået ham til at genoverveje sin tidligere position.

- Jeg har tidligere sagt, at Nato var forældet, fordi de (alliancen, red.) har undladt at beskæftige sig tilstrækkeligt med terrorisme. Siden min kommentar har de ændret deres politik og har nu oprettet en ny afdeling med fokus på terrortrusler, siger Trump.

I Nato-regi er der en målsætning om, at hvert medlemsland bruger 2,0 procent af BNP på forsvaret.

Danmark er et af de lande, der har sagt ja til målet, men ikke har indfriet det. I øjeblikket går lidt under 1,2 procent af BNP til det danske forsvar. Det svarer til cirka 22 milliarder kroner årligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip