Premiere: EuroPride i Gøteborg

Så bliver det nemt for LGBT-miljøet i Danmark og alle andre at deltage i EuroPriden. Den foregår nemlig i år også i Gøteborg, et stenkast fra Danmark.

Kendte ikon-bands som Culture Club og Bananarama kommer og spiller, og der er naturligvis også menneskerettigheder på tapetet.

Gøteborg står i regnbuens farver for første gang. Dermed ingen undskyldning for ikke at tage til et brag af en farverig gadefest, lige før sommeren går på hæld. I år er der nemlig EuroPride, dvs. hele Europas Pride, hele to steder i Sverige. I Stockholm den 27. juli til den 5. august og i Gøteborg den 14.- 19. august. 

”Gøteborg står for første gang som vært for EuroPride, og Stockholm er vært for tredje gang.  Priden, og i år også EuroPriden, trives i Sverige, hvor der er stor folkelig opbakning til eventen. Og for danskerne er EuroPriden sjældent tæt på, uanset hvor i landet man bor. Både fra København og fra Nordjylland er der ikke mere end lidt over tre timer til Gøteborg”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden. 

EuroPride i Stockholm

Europride 2018 starter i Stockholm den 27. juli. Den svenske hovedstad er i forvejen berømt for dens nærhed til naturen, den blomstrende tech-scene, det farverige LGBT-miljø og Nobelprisen. Og naturligvis EuroPride Park, EuroPride House og EuroPride Parade.

Sidste år var der over 600 programpunkter med arrangementer i EuroPride House, EuroPride Park, på museer, på klubber, i lokalerne hos LGBT-organisationer, etc., og der bliver endnu mere at komme efter i år. Det gælder sportsaktiviteter, aktiviteter for børnefamilien og aktiviteter, hvor Stockholms seværdigheder er inddraget. 

EuroPride i Gøteborg

I Gøteborg vil der være aktiviteter både i EuroPride Park og rundt om på scener og i byens øvrige parker. EuroPride Park åbner den 14. august klokken 12:00, hvor der i løbet af eftermiddagen vil være en åbningsceremoni. Deltagerne i ceremonien vil være kendte kunstnere, talspersoner fra LGBT-miljøet, der har noget på hjerte, aktivister og politikere. Senere samme dag spiller 1980-bandet, Bananarama, op i Liseberg, Sveriges største forlystelsespark. 

EuroPride Park Gøteborg har sit centrale udgangspunkt på Kungstorget, som er en af de største pladser i byens centrum. Der tages ikke betaling for at komme ind, og pladsen er åben for alle. Besøgende kan møde LGBT-miljøets udstillere, mingle, nyde god mad og drikke og lytte til musikken fra den store scene. I parken er der også et ungdomsområde med forskellige aktiviteter. EuroPride House ligger ved Götaplatsen med cirka 250 arrangementer i form af seminarer, workshops og debatter. Der er gratis adgang for alle. 

Lørdagens højdepunkt er EuroPride Parade, som går op ad Kungsportsavenyn, Gøteborgs største gade op til Götaplatsen, hvor en stor scene er etableret. Efter paraden vil der være en afslutningsceremoni, hvor EuroPride-værtskabet vil blive videregivet til Wien Pride. Nattefesten slutter med ikoniske Boy George og Culture Club.

I løbet af EuroPride arrangeres yderligere to menneskerettighedskonferencer. En i Stockholm den 3. august og en i Gøteborg den 17. august. De to dage er omdrejningspunktet menneskerettigheder set i et LGBT-perspektiv. Ved en række seminarer og workshops vil besøgende fra hele verden sammen med politikere, aktivister og nonprofitorganisationer kunne lytte og deltage i diskussioner om aktuelle spørgsmål.

 

Dagens Gossip