Aleqa Hammond ekskluderet fra Siumut efter kreditkortsag

Den grønlandske politiker Aleqa Hammond er blevet ekskluderet fra sit parti, Siumut, efter sag om brug af Folketingets kreditkort. Det skriver KNR, Grønlands statsejede medieselskab.

Aleqa Hammond har de seneste dage været i modvind, efter at det kom frem, at politikeren havde brugt et kreditkort udstedt af Folketinget til private indkøb for 12.983 kroner.

Siumuts formand, Kim Kielsen, bekræfter over for KNR, at Hammond ikke længere er medlem af partiet. Hun blev ifølge formanden tilbudt at blive i Siumut, men det krævede, at hun trak sig fra Folketinget. Det afviste Aleqa Hammond.

Selv har Aleqa Hammond forklaret, at hendes egne konti havde været spærret, og at hun derfor havde brugt Folketingets kort.

- Jeg har via Folketinget et Mastercard, som jeg aldrig har brugt, men i nødsituationen måtte bruge og meddelte administrationen om sagens karakter. Der var gensidig forståelse, skrev hun på det sociale medie Facebook.

Forklaringen faldt, efter at et kontoudtog viste, at kortet var blevet brugt i byggemarkedet Stark og i Brugsen i Nuuk for anseelige beløb.

Folketingskortet skal bruges, når politikerne i embeds medfør for eksempel skal købe flybilletter eller betale for taxi.

Mandag kom det frem, at Folketingets Administration vil tilbageholde beløbet i Aleqa Hammonds løn efter at have gennemgået forløbet.

Det skete efter et møde med den grønlandske politiker.

- Jeg har under mødet beklaget meget, at jeg havde fået den fejlagtige opfattelse, at det var i overensstemmelse med reglerne at benytte Folketingets kreditkort i den nødsituation, jeg var havnet i, skrev hun mandag ifølge KNR.

Aleqa Hammond er medlem af den socialdemokratiske gruppe i Folketinget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Partiets pressechef, Mads Brandstrup, oplyser, at man har modtaget meddelelsen fra Siumut og på den baggrund vil tage stilling til sagen.

Det er ikke første gang, at et privatforbrug fælder Hammond politisk.

I april 2013 blev hun landsstyreformand i Grønland. Hun måtte dog trække sig fra posten i september 2014, efter at det var kommet frem, at hun havde brugt mere end 100.000 offentlige kroner til privat forbrug.

/ritzau/

 

Dagens Gossip