Anklager og advokat i perfid ordkrig i hackersag

De verbale bølger går højt mellem vicestatsadvokat Anders Riisager og forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen tirsdag formiddag ved Retten på Frederiksberg.

Hvad der i bund og grund er en juridisk tvist om, hvad der må fremlægges under anklagemyndighedens forelæggelse, har udviklet sig til en perfid ordkrig mellem de to modparter i den store hackersag.

I sagen er to mænd tiltalt for at trænge ind i it-systemer, som indeholder flere af politiets registre.

- Jeg synes absolut ikke, at det er forsvaret, der er urimeligt. Jeg synes, at anklagemyndigheden med en svinestreg har forsøgt at tage forsvarerne på sengen, lyder det fra Michael Juul Eriksen.

Under en bemærkning fra Juul Eriksen er vicestatsadvokat Riisager så uenig, at han kommer med et højlydt udbrud, og det får straks Eriksen på den verbale krigssti.

-Jeg ved ikke, hvordan man gør hos jer, men når vi er i retten, så plejer vi at tale én ad gangen.

Juul Eriksen har blandt andet reageret på en bemærkning fra Anders Riisager om, at forsvarernes protester mod at lade anklagemyndigheden anvende nogle plancher i forelæggelsen af sagen er et udtryk for manglende tillid til rettens dømmekraft.

- Disse plancher har ingen bevisværdi i sig selv. De illustrerer anklagemyndighedens opfattelse af sagen. Det er manglende tillid til dommerne og nævningene, hvis man ikke mener, at de kan håndtere det, lyder det fra Anders Riisager.

Sagens anden forsvarsadvokat, Luise Høj, er også imod, at anklagemyndigheden skal have lov til at fremlægge plancher for retten.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet vil skabe klarhed. Det er meget tekniske slides, og nogle er decideret fejlagtige, siger hun.

Striden fik allerede kort efter retsmødets begyndelse retsformand Kari Sørensen til at udsætte sagen tre kvarter. Her fik forsvarerne mulighed for at gennemgå de 92 plancher, striden drejer sig om.

Gennemgangen førte til yderligere protester, da retsmødet blev genoptaget, og det var det, som fyrede op under ordkrigen mellem de to parter.

Efter det verbale bråvallaslag mellem Riisager og Eriksen udsatte Kari Sørensen i første omgang retsmødet en halv time, mens retten overvejede, hvad der skulle ske. Efter pausen ventede endnu en udsættelse.

- Vi kan ikke på det foreliggende grundlag tage stilling til, om materialet er objektivt. Og vi kan ikke tillade, at anklagemyndigheden viser det, siger Kari Sørensen.

Retsmødet bliver genoptaget tirsdag eftermiddag klokken 13.30. Men i første omgang bliver det uden nævninge. De skal nemlig ikke være til stede, når retten afgør, hvilke dele af materialet der må fremlægges.

/ritzau/