Bangladesh hænger islamist for krigsforbrydelser i 1971

En fremtrædende islamistleder i Bangladesh er henrettet, efter han blev dømt til døden for krigsforbrydelser begået under landets løsrivelseskrig i 1971.

Islamistlederen, Mir Quasem Ali, blev hængt i et fængsel i hovedstaden Dhaka lørdag aften klokken 22.35 lokal tid, oplyser landets justitsminister.

Blot tre dage tidligere afviste en appelret en anke fra islamistlederen og stadfæstede dødsdommen.

Myndighederne i Bangladesh er forberedt på, at henrettelsen kan udløse voldsomme reaktioner.

I forbindelse med henrettelsen af Mir Quasem Ali var tusinder af ekstra politifolk og soldater indsat i hovedstaden Dhaka og andre storbyer.

Den 63-årige Mir Quasem Ali var leder af landets største islamistparti, Jamaat-e-Islami. Han var dømt til døden for drab, bortførelse, tortur og andre forbrydelser mod menneskeheden.

Ifølge en domstol begik han disse handlinger i løbet af den ni måneder lange krig i 1971, hvor Bangladesh løsrev sig fra Pakistan.

Siden 2013 er fem oppositionsledere - heriblandt fire islamistledere - blevet henrettet for krigsforbrydelser.

Det særlige tribunal, der tager sig af krigsforbrydelser begået under løsrivelseskrigen, blev nedsat af landets premierminister, Sheikh Hasina, i 2010.

Oppositionen mener, at tribunalet udelukkende går efter premierministerens politiske fjender, men de beskyldninger afviser regeringen.

Menneskerettighedsgrupper siger, at tribunalet ikke lever op til internationale standarder for en retfærdig rettergang.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip