Beredskabsfolk skal lære af franske terrorerfaringer

89 blev dræbt og flere end 200 såret, da terrorister åbnede ild under en koncert på spillestedet Bataclan i Paris 13. november sidste år.

14. juli i år gik det ud over den sydfranske by Nice, hvor 84 personer omkom, da en lastbil hensynsløst pløjede sig gennem menneskemængden.

Frankrig har været hårdt ramt af terror det seneste år, og de dyrekøbte erfaringer skal nu komme danske beredskabsfolk til gode.

Danske Beredskaber - en sammenslutning af de kommunale brandvæsener - sætter de næste dage håndtering af terror på dagsordenen ved organisationens årsmøde i Vejle.

- Det billede, vi ser i Europa lige nu, og som vi også har set over sommeren, er, at det er rykket tættere på, meget tættere på, siger beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen, Hovedstadens Beredskab.

- Jeg tror, vi vil have god gavn af at lære af de erfaringer, som man har draget de steder, hvor man er blevet ramt af det her, så vi er bedst muligt forberedte, når det sker i Danmark, siger Jakob Vedsted Andersen, der også er medlem af bestyrelsen i Danske Beredskaber.

Til at dele ud af erfaringerne har beredskabsfolkene inviteret Sébastien Gouillat, der er chef for beredskabet i Paris.

- Vi kan sagtens sidde med vores planlægningsværktøjer og forestille os ting, men her får vi erfaringer fra folk, der har stået midt i et skrækkeligt terrorscenarie og skullet hjælpe folk, der er kommet til skade.

- Så der er klart nogle erfaringer, vi kan trække ud, både når vi skal forberede os, men også i den konkrete håndtering af sådanne hændelser, siger Jakob Vedsted Andersen.

Men det er svært at være forberedt på alle scenarier, siger han.

- Udfordringen ved terror er, at vi dybest set ikke ved, hvad det er for en hændelse, der vil ramme. Det vigtigste er at skabe en plan, vi kan skalere, afhængig af den hændelse, der måtte indtræffe, siger Jakob Vedsted Andersen.

I den forbindelse skal der også kigges på, om beredskaberne har de fornødne ressourcer.

- Vi kommer helt klart til at kigge på, om de ressourcer, den kapacitet, det materiel og uddannelser vi har, er god nok, siger Jakob Vedsted Andersen.

Hovedstadens Beredskab arbejder netop nu på at lave en analyse af beredskabet, der skal tage udgangspunkt i erfaringerne fra en række europæiske terrorangreb. Resultatet ventes klart i løbet af nogle måneder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip