Fødevarestyrelsen slår alarm: Fugleinfluenza i nordjysk besætning med 1200 gråænder

En besætning med gråænder i Nordjylland nær Nibe er ramt af den mindre alvorlige fugleinfluenza H5, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Besætningen består af 1200 ællinger, og de skal nu aflives for at forebygge smitte og for at forhindre, at virus udvikler sig, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Der er samtidig oprettet en én kilometer spærrezone omkring gården med besætningen.

Den betyder blandt andet, at flytning af fugle inden for samt til og fra spærrezonen kun må ske med Fødevarestyrelsens tilladelse.

Hobbyfjerkræ inden for zonen skal også registreres hos Fødevarestyrelsen.

Smitten i besætningen er opdaget i forbindelse med rutinemæssige overvågningsprøver, der er blevet taget som led i en handlingsplan mod fugleinfluenza.

Selv om der ikke er tale om den farligste form for fugleinfluenza, der kan smitte mennesker, tager man fundet meget alvorligt i styrelsen.

- Det her er ikke farligt for mennesker, men årsagen til, at vi tager det her drastiske skridt og afliver 1200 ællinger sker, fordi den mindre alvorlige fugleinfluenza kan mutere lynhurtigt, og så kan det blive farligt, siger dyrlæge Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

Aflivningen vil foregå i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen.

Der bliver samtidig gennemført en grundig rengøring og desinfektion af ejendommen.

Det er ikke et særsyn, at ænder i Danmark bliver smittet med fugleinfluenza. Senest er en besætning af gråænder på Vestfyn 27. juli blevet ramt af den anden mindre alvorlige type af virusset, H7N7.

Smitten på Vestfyn blev også opdaget i forbindelse med en rutinemæssig overvågning.

Inden udbruddet i Nordjylland og Vestfyn registrerede man det sidste tilfælde af fugleinfluenza i 2013, fortæller Stig Mellergaard.

- Det sker rundt omkring, men det er altså ikke farligt for mennesker, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip