Finansministeriet fastslår: Det koster af fjerne topskat

Finansministeriet går nu i rette med beregninger fra en økonomisk overvismand, som sandsynliggjorde, at det kunne være gratis at fjerne topskatten.

Det skriver Børsen.

Ministeriets afdelingschef Lars Haagen Pedersen fastholder, at det vil koste 6,8 milliarder kroner at skrotte topskatten, efter at tre topøkonomer med overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i spidsen i en forskningsartikel kom frem til, at det kunne være ganske gratis.

- Lad mig slå fast: Finansministeriet mener ikke, at artiklerne giver belæg for at ændre på ministeriets regnemetode til vurdering af effekten på den offentlige saldo, skriver Lars Haagen Pedersen i en kronik i Børsen.

De tre topøkonomer mener, at Finansministeriet i sine beregninger negligerer en dynamisk effekt ved at fjerne topskatten. Den går ud på, at lavere skatter ikke blot får folk til at arbejde mere, men også kan få folk til at lede efter nyt arbejde med en højere løn og produktivitet og dermed bidrager ekstra til statskassen.

Men ifølge Lars Haagen Pedersen glemmer økonomerne, at de øgede indtægter formentlig vil blive modsvaret af tilsvarende øgede udgifter i det offentlige.

- Den måde, vi har indrettet det danske velfærdssamfund, gør, at overførselsindkomsterne og de offentlige lønninger vil stige, i takt med at lønningerne stiger på det private arbejdsmarked, siger han til Børsen.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen anerkender, at det af samme årsag ikke er gratis at afskaffe topskatten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip