Palæstinensere fordømmer Hamas-henrettelser

Det Palæstinensiske Selvstyre fordømmer Hamas for at have foretaget en lang række henrettelser på åben gade af påståede kollaboratører, der skulle have hjulpet Israel.

- Det var koldblodige drab, der er i tråd med Hamas' måde at tænke på: Dem, der ikke er med os, er imod os, siger Tajeb Abdel Rahim, som er generalsekretær for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, til nyhedsbureauet Maan.

En palæstinensisk menneskerettighedsgruppe fordømmer også Hamas for brutale henrettelser af mindst 18 påståede kollaboratører på gaderne i Gaza, hvor de mistænkte fredag blev skudt på stedet.

- Vi kræver, at de palæstinensiske selvstyremyndigheder og de væbnede grupper griber ind og får stoppet sådanne henrettelser, der foregår uden nogen form for rettergang, siger Raji al-Surani, der leder Det Palæstinensiske Center for Menneskerettigheder med base i Gaza City.

Øjenvidner siger til det franske nyhedsbureau AFP, at sortklædte maskerede medlemmer af Hamas blandt andet tog fat i seks mænd foran den største moské i Gaza efter fredagsbønnen midt på dagen.

De blev væltet om på jorden og fik bundet deres hænder og tildækket deres ansigter, hvorefter en af de maskerede mænd råbte:

- Dette er det sidste øjeblik for kollaboratører, der hjælper den zionistiske fjende.

Derefter blev de seks mænd gennemhullet af kugler.

Tidligere havde et andet øjenvidne sagt, at 11 mennesker blev skudt og dræbt på et torv nær politiets udbombede hovedkvarter.

En anden person blev skudt foran tilfældigt forbipasserende i en anden separat episode.

Ifølge nyhedsbureauet blev i alt 21 mennesker dræbt ved "henrettelser."

På hjemmesiden Majd skriver Hamas, at de 11 dræbte fra torvet havde givet informationer til "den zionistiske fjende.

Det var de første offentlige henrettelser i området siden 1990'erne.

De kommer efter, at tre af de ledende militære kommandanter i Hamas blev dræbt ved et israelsk luftangreb torsdag. Angrebet var tilsyneladende planlagt på baggrund af detaljerede oplysninger om mændenes opholdssted.

De tre Hamas-ledere havde i to årtier været i front for den væbnede fløj af Hamas, al-Qassam-brigaderne.

/ritzau/AFP