Regering vil bruge forbud til at skabe røgfri generation

Prisen på cigaretter bliver ikke sat op i regeringens udspil til ny kræftplan. Til gengæld er Venstre klar til at bruge lovgivning for at stoppe børn og unges rygning.

Det fastslår sundhedsminister Sophie Løhde (V), som onsdag præsenterede regeringens udspil til en ny Kræftplan IV til 2,2 milliarder kroner.

- Regeringen opstiller nu den målsætning, at Danmark i 2030 skal have den første røgfri generation. Det vil sige, at den generation, der bliver født i dag, holder sig fra rygning, så ingen børn er rygere i 2030, siger Sophie Løhde.

Målsætningen skal ifølge sundhedsministeren realiseres ved eksempelvis at ændre rygeloven. Fremover må elever på erhvervsskoler - lige som elever på gymnasier - ikke have lov til at ryge på skolens område, mener ministeren.

- I dag er det 12 procent af gymnasieeleverne, der er rygere, mens det er 37 procent af eleverne på erhvervsskolerne, siger Sophie Løhde.

Hun vil nu diskutere "røgfri skoletid" for alle under 18 år med Folketingets partier. Det vil sige et forbud mod røg på alle skoler og uddannelsessteder, hvor der optages elever under 18 år.

Derudover vil regeringen indgå partnerskaber med erhvervslivet, med henblik på at butikkerne ikke sælger tobak til mindreårige.

- Alt for mange børn og unge begynder at ryge. Det skal vi gøre noget ved. Og hvis vi kan nå målet om, at ingen af de børn, som fødes i dag, ryger i 2030, er vi kommet rigtig langt i forhold til at forebygge nye kræfttilfælde.

- Derfor håber jeg, at der vil være opbakning til at gennemføre initiativerne i kræftplanen, der skal sende et tydeligt signal om, at børn og rygning ikke hører sammen og forebygge, at unge bliver rygere, siger Sophie Løhde.

Regeringen lader til gengæld de voksne rygere i fred for nye forbud og markante stigninger i cigaretpriserne.

Det sidste har været forslået som en vej til at nedbringe antallet af rygere, men det har vakt modstand fra Dansk Folkeparti.

Venstre står normalt heller ikke forrest blandt partier, der vil bruge lovgivning mod danskernes mindre sunde vaner.

I sin tid som sundhedsordfører var Sophie Løhde selv stærkt skeptisk over for Thorning-regeringens stramninger af rygeloven, som Venstre indførte i 2007. Dengang sagde Løhde:

- Andelen af daglige rygere er nede på 21 procent, som er det laveste nogensinde, og i stedet for at tale forbud og tvang må vi acceptere, at der er mennesker, som ikke ønsker at leve, som man kræver fra sundhedspolitisk hold, sagde Sophie Løhde i 2012 til Berlingske.

Hun blev samtidig citeret for at kalde det "barnepigementalitet", at uddannelsesinstitutionerne ikke kunne få lov at beslutte, hvad der skal foregå på deres udendørsarealer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip