Rusland affyrer første rumraket siden Sovjet-tiden

Rusland sendte onsdag den første nydesignede rumraket siden Sovjet-tiden succesfuldt af sted, da raketten ved navn Angara-1.2PP blev testet, lyder det fra en talsmand for Plesetsk Rumcenter i det nordlige Rusland.

Opsendelsen blev udført efter planen, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

- Opsendelsen har fundet sted, siger den unavngivne kilde, mens det russiske udenrigsministerium har bekræftet opsendelsen.

Raketten tilhører en ny generation af raketter, der betragtes som en vigtig del af præsident Vladimir Putins forsøg på at genoplive Ruslands rumprogram, der engang var en banebrydende del af rumfartsindustrien.

Den nye generation er designet til at kunne bære en bred vifte af civil og militær last. De seneste årtier har Rusland kun kunnet sende større satellitter ud i rummet ved hjælp af raketter af Proton-typen, der blev udviklet i Sovjettiden.

Rakettens stilfærdige debut stod i kontrast til den første opsendelse, der mislykkedes, men blev overvåget af præsident Putin fra Kreml.

Raketten har været undervejs i mere end to årtier, og den blev affyret klokken 14 dansk tid og landede efter en såkaldt suborbital flyvetur, hvor faretøjet når rummet, hen over Ruslands arktiske kystlinje.

Rejsen tog omkring tyve minutter, og raketten fløj i alt 5700 kilometer før den landede i den østlige provins Kamchatka.

Gennem de seneste tyve år har udviklingen kostet mere end tre milliarder dollar (omkring 16,5 milliarder kroner).

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip