Senat indleder rigsretssag mod Brasiliens præsident

Brasiliansk politi havde torsdag morgen travlt med at sætte afskærmninger op for de mange demonstranter, der følger rigsretssagen mod landets suspenderede præsident.

Rigsretssagen, der kan føre til enden for Dilma Rousseff som præsident, er begyndt torsdag og forventes at vare en uge.

Rousseff er Brasiliens første kvindelige præsident. Hun er anklaget for at have forbrudt sig mod loven ved angiveligt at have brugt midler fra statslige banker til at dække over huller i statens budget.

Dermed, mener kritikerne, at Rousseff har sminket de offentlige finanser, så hun havde bedre chancer for at blive genvalgt i 2014.

I løbet af ugen skal vidner forklare sig i sagen, og mandag får Rousseff muligheden for at forklare sig foran de 81 senatorer, der skal bestemme hendes skæbne.

- Hver og en af jer skal stemme individuelt og ikke i overensstemmelse med jeres parti, sagde chefen for højesteret, Ricardo Lewandowski, i sin åbningstale torsdag til senatorerne, der skal dømme i sagen.

Hendes modstandere føler sig dog sikker på, at de kan overbevise de 54 senatorer, der kræves for, at hun bliver dømt.

En rundspørge, der publiceret i den lokale afvis O Globo torsdag, viser da også, at 51 senatorer vil stemme imod Rousseff, mens kun 19 støtter hende og 11 ikke har besluttet sig.

Den endelige afgørelse i sagen ventes sent tirsdag eller i de tidlige morgentimer onsdag i næste uge.

Bliver Rousseff dømt vil Michel Temer fra Brasiliens næststørste parti, PMDB, blive præsident frem til næste valg, der formentlig holdes i 2018.

Temer er i dag fungerende præsident, efter at Rousseff er blevet suspenderet.

Dilma Rousseff selv nægter sig skyldig og har sagt, at hun mener, at hun har været udsat for et kup.

Ifølge hende har kupforsøg tidligere været forsøgt af den tidligere regering.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip