SF vil have arbejdere til at betale velfærdsskat

Velfærden skal have tilført 60 milliarder kroner ekstra over det næste tiår.

Det foreslår SF mandag ved sit sommergruppemøde på Metalskolen i Jørlunde.

Det skal ske ved en særskat, som hver måned koster en LO-arbejder 50 kroner ekstra, mens en direktørfamilie skal betale 227 kroner mere.

- Vi ønsker et løft af velfærden, så vi får flere ansatte ude i daginstitutionerne, en forbedring af vores folkeskole, en massiv indsats for unge med sociale problemer, og vi vil gøre sørge for, at flere kommer i arbejde, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Samtidig med særskatten på velfærd lægger hun op til at stoppe skattesnyd. Pia Olsen Dyhr frygter ikke, at danskerne ikke vil betale mere i skat.

- I de sidste ti år har vi fået skattelettelse på skattelettelse. Mange af os kan godt se, at det er lidt stramt ude i vores velfærd, når man om morgenen afleverer sit barn i daginstitutionen og kan se én pædagog med 12-15 børn, siger Pia Olsen Dyhr.

Spørgsmål: Men du var selv minister i en regering, som lempede topskatten. Har I skiftet politik?

- Nej. Det var en anden tid. Midt i en økonomisk krise var vi nødt til at tage det redskab i brug. Vi ville gerne sørge for, at politibetjenten og sygeplejersken fik lidt flere penge. Men SF siger ikke generelt, at vi bare skal lave skattelettelser, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mener, at der ifølge De Økonomiske Vismænd ikke er råd til skattelettelser. Det økonomiske råderum er væk med flere ældre og flygtninge, påpeger Pia Olsen Dyhr.

- Hvis man vil noget med velfærden i Danmark, så er man nødt til at finde nogle penge til det, siger hun.

Regeringen kan kun finansiere skattelettelser ved at beskære velfærden eller kræve penge fra folk på kontanthjælp eller førtidspension, mener Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip