Sorte bokse fra ulykkesfly er nu på malaysiske hænder

De sorte bokse fra det passagerfly, som torsdag styrtede ned i det østlige Ukraine, er ved midnatstid blevet overdraget af en af lederne for oprørerne i det østlige Ukraine til embedsfolk fra Malaysia.

Overdragelsen fandt sted i de tidlige timer natten til tirsdag i separatisternes højborg, storbyen Donetsk.

- Her er de, de sorte bokse, sagde Aleksandr Borodaj, der er selvudnævnt premierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk, på et pressemøde, hvorefter en bevæbnet oprører placerede boksene på et bord.

Parterne underskrev derefter et dokument. Ifølge Borodaj som en formel afslutning på processen. De to bokse med lydoptagelser fra det forulykkede passagerfly er i god stand, fortæller oberst Mohamed Sakri fra Malaysias nationale sikkerhedsråd på mødet.

- På vegne af Malaysias regering takker jeg regeringen for Folkerepublikken Donetsk for at give os de sorte bokse, som er malaysisk ejendom. Vi har ikke fundet de sorte bokse fra flight MH370 (forsvandt over Det Indiske Ocean i marts, red.), så vi er glade for at være i stand til at sikre os disse, sagde han.

Passagerflyet fra Malaysia Airlines var torsdag på vej fra Amsterdam til Malaysia, da det efter alt at dømme blev ramt af et missil og styrtede til jorden.

Både USA og Ukraine mener at kunne bevise, at de prorussiske separatister står bag forbrydelsen. Men separatisterne nægter at stå bag nedskydningen og peger i stedet på den ukrainske hær.

Mandag aften vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt en resolution, der kræver, at de ansvarlige for katastrofen retsforfølges, og at alle lande samarbejder fuldt ud.

Der skulle dog visse ændringer til i forslaget til resolutionen, før russerne kunne tilslutte sig. Blandt andet krævede de, at torsdagens hændelse blev betegnet som "nedbringelsen" og ikke "nedskydningen".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip