219 uger siden

|

10/03/2020
Panseksuel
Her kan du se, hvad det vil sige at være panseksuel, og det er en kende mere kompliceret en biseksualitet i almindelighed.

Dagens topnyheder

Det kan være svært at finde rundt i de mange ord, der bruges til at beskrive forskellige former for seksualitet i dag, men her får du en grundig indføring i begrebet panseksuel.

Panseksuel

Ordet pan stammer fra græsk og betyder ”alt”. Det betyder dog ikke at panseksuelle falder for alle på deres vej.

Det at være panseksual omtales også nogle gange som at være omniseksual. Denne seksuelle orientering kan være lidt kompleks at forstå, hvorfor mange tror, at det er det samme som biseksualitet, men det er det ikke som sådan.

Som panseksuel definerer man ikke sin seksualitet på baggrund af partners køn.

Man kan sige, at en panseksuel person forelsker eller føler sig tiltrukket af personen frem for kønnet.

Forskellen på biseksuel og panseksuel

Hvis en person er biseksuel, kan personen blive tiltrukket af både mænd og kvinder. 

Hvis en person er panseksuel kan personen både være tiltrukket af mænd og kvinder, men også af personer der ikke nødvendigvis passer ind i de to kasser.

Det vil eksempelvis sige, mænd der er født kvinder eller kvinder der er født som mænd, transvestitter eller noget helt andet.

Panseksuel betyder ikke, trods ordet, at personen, falder for alle de kommer i nærheden af, og fordi at de en gang har været sammen med eksempelvis en af det samme køn eller en transkønnet, automatisk hælder den vej næste gang de møder en person med de samme egenskaber.

Igen – det er den enkelte person der udløser følelserne, så eventuelt køn er i de fleste tilfælde uvæsentligt, men på trods af den flydende seksualitet, kan man som panseksuel godt have en præference for en bestemt gruppe. 

Du kan for eksempel godt være mere tilbøjelig til at være tiltrukket til af de mere butch lesbiske eller de mere feminine bøsser, men det betyder ikke, at du ikke er tiltrækkes af personer der ligger uden for eller endda langt væk fra de førnævnte kategorier.

Køn, gender og panseksuelle

Nogle panseksuelle mener, at der er forskel på køn og gender. 

Ordet gender er engelsk betyder ellers køn, men i modsætning til det andet ord der bruges om køn på engelsk, ordet sex, så relaterer ordet gender til de socialt konstruerede ”køn”, hvorimod sex er den biologiske. 

Transgender er således, når man bevæger sig mellem køn og kan være en af de personer som man som panseksuel kan blive tiltrukket af.

Forskellen på pangender og panseksuel

Det er let at blive forvirret over alle de definitioner der findes i dag, men pangender og panseksuel er ikke det samme.

Hvor du som panseksuel kan føle dig tiltrukket af forskellige typer og kønsidentiteter, så føler du som pangender som alt eller intet, når det kommer til køn.

Det vil sige, at du ikke føler, at du kan puttes i en kasse der betegnes som hun- eller hankøn. Måske man føler at man har mange træk fra begge de socialt konstruerede køn eller måske føler man sig overhovedet ikke identificerbar, når det kommer hertil, men der er altså valgt en inkluderende betegnelse for det, der går på alle køn så at sige.

Nogle pangender er tilfredse med en del af deres fysiske karakter eller udstråling, som hører til det biologiske køn som de er født med, mens andre vælger at tage det modsatte køns opførsel eller påklædning til sig. 

Nogle føler sig slet ikke som nogle af delene, og det er alt sammen fint for den enkelte.

Manglende viden om seksualitetstyper

Når det kommer til emner som panseksualitet eller biseksualitet, eller homo for den sags skyld, hersker der fortsat mange antagelser, der enten er forkerte eller fordomsfulde blandt befolkningen.

Men det er også svært at finde rundt i de mange betegnelser der er kommet til i de senere år, og selvom det for mange kan være en lettelse, at der er kommet flere definitioner til, så man kan få sin egen ”kasse”, så er der også andre, der er træt af alle de ”kasser”, som man står for at blive puttet i, uanset om det er fra ens egen eller fra samfundets side.

Det er selve det med at skulle puttes i en kasse, fordi alt så kommer til at handle om forskelle i stedet for ligheder, men det er ikke dem der råber højst i debatten, og for mange er det vigtigt med kasser til at forstå forskellene og dermed kunne lære at skelne mellem de forskellige grupper.