4 grunde til at du hele tiden går og prutter - og 1 tegn på, at det kan være en alvorlig sygdom

01/09/2023 09:58

Henrik R

Sundhed
Det er for det meste helt uskadeligt, hvis man lige slår en fis i ny og næ. Men nogle gange kan det også være et tegn på alvorlig lidelser. Foto: Shutterstock
Det er for det meste helt uskadeligt, hvis man lige slår en fis i ny og næ. Men nogle gange kan det også være et tegn på alvorlig lidelser. Foto: Shutterstock
I gennemsnit slår du 14 prutter om dagen, men der kan være nogle grunde til, at du dine prutter dufter ekstra skidt.

Mest læste i dag

Vi gør det alle sammen.

Nogle er velopdragne og gør det kun på toilettet, når bukserne alligevel er nede. Andre har ingen skam i livet, og hæver lige dynen op over røvballerne for at slå en ordentlig brandskid, der får det til at kilde i kærestens næsebor.

Men faktisk er der fem årsager til, at vi mennesker prutter så meget som vi gør, og selvom det for det meste er totalt ufarligt, så er der en type, der kan være farlig. 

Den amerikanske læge og tarmspecialist forklarer her fem årsager til, at vi nogle gange kan opleve lige lovlig meget vind i underbuskerne, skriver Mirror.

På fly sædet kan man godt mærke det ekstra tryk på tarmene. Foto: Shutterstock

2. Du spiser sundt
Den der spiser sundest, har også de største gasser. Er man derfor svært glad for al slags kål, bønner, fuldkorn, grønne salater eller broccoli, ja så følger der altså en stank med. Det skyldes, at kroppens tyndtarm ikke kan fordøje al maden, der bliver sendt videre til tyktarmen, hvor den ufordøjede mad gærer og skaber gasser.

3. Du har for meget luft i maven
Det er den klassiske undskyldning, hvis man kommer til at slå en prut i den fri natur, men det er faktisk en legitim nok grund.

Foruden de gasser, som tarmsystemet selv danner, så sluger vi mennesker også en masse luft gennem systemet, når vi taler, gaber eller trækker vejret på almindeligvis. Den gode nyhed er dog, at de prutter som den ekstra luft medfører ikke dufter dårligt, men blot er overskydende luft. Så hvis den ikke dufter, så kan man roligt give den gas.

4. Din krop reagerer på kosten
Der er bare nogle fødevarer, som ikke føles lige godt i maven, og prutterne opstår, når maven har decideret svært ved at optage visse madvarer.

Det er typisk meget raffinerede kulhydrater, laktose og gluten, som er svært for nogle at fordøje, og her bliver prutterne af den virkelig grimme type. Altså den ildelugtende slags, hvor malingen falder af væggene, svigmors tænder falder ud af munden og hvor man overvejer, om stanken nogensinde kan vaskes ud af bukserne igen.

Spiser du sundt, så kommer dine nærmeste også til at kunne lugte det. Foto: Shutterstock

5. Du lider af en tarmsygdom
De meget ildelugtende prutter kan også være et tegn på mere alvorlige sygdomme, hvor man bør søge læge. Det kan være at du er mælkeallergiker og ikke kan tåle laktosen i mælk.

Det kan også være gluten i brød eller pasta, som du reagerer på, hvis du mistænker glutenallergi. Og endelig kan det være et tegn på at du har en irritabel tarm, hvor at du hele tiden føler dig oppustet, har smerter i maven, har diarre eller forstoppelse.

Her er det vigtigt at opsøge egen læge, så man får undersøgt, hvilken tarmlidelse, der er tale om, så man kan omlægge sin kost eller få den rette behandling.