5 sunde vaner som kan give dig hovedpine

Skrevet af Kristine Bugbee

08/04/2015
Sundhed betyder som regel velvære, men enkelte gode vaner kan faktisk forårsage smerter under håret.

Mest læste i dag

Hovedpine er som regel knyttet til spændinger, stress, væskemangel og generel ubalance i systemet. Når smerten indtræffer skydes skylden normalt på manglende søvn, et misset måltid eller et stort arbejdslæs.

Men pinen kan faktisk hænge sammen med andre mere overraskende og knap så oplagte faktorer, skriver sitet sparkpeople.com.

Disse fem sunde vaner kan af forskellige grunde give dig ondt i hovedet:

Læs også: 4 uventede grunde til at du tager på

1. Når du forsøger at indhente søvn
Hvis du plejer at stå tidligt op i hverdagene og i stedet udnytter weekenderne til at gå sent i seng og sove til langt ud på formiddagen, så skaber du gode vilkår for en ond hovedpine. Stresshormonerne i dit blod vil reagere på, at du går fra at være stresset til at slappe af. Det kan få dine blodkar til at udvide sig og trække sig sammen, hvilket udløser smerte i hjernen. Hvis du helst vil have en pinefri weekend, så gælder det om at holde døgnrytme og arbejdsbyrde ligeligt fordelt over ugen.

2. Når du dropper koffeinen
En undersøgelse fra 2004 viser, at den mest almindelig sideeffekt ved at opgive koffein er hovedpine. Kvitter du kaffe eller sodavand fra den ene dag til den anden, kan den ubehagelige bivirkning vare helt op til ni dage. En langsom nedtrapning er derfor bedre end en kold tyrker.

3. Når du drikker et glas vin
Flere undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem et moderat indtag af rødvin og et godt helbred. Men faktisk kan rødvin også knyttes til hovedpine for de personer, som er i forvejen er disponeret for migræne. Rødvin og fødevarer som lagret ost, røget fisk og enkelte bønner indeholder stoffet tyramin, som kan udløse migræne. For at undgå hovedpinen er det en god idé at finde ud af, hvilken mad og drikke du eventuelt reagerer på - og undgå det.

4. Når du spiser kødpålæg
Kødpålægget i din madpakke indeholder i mange tilfælde konserveringsmidlet nitrat, som er endnu en migræneudløser. Tjek varedeklarationen for at styre uden om den undværlige kemi i din mad. 

5. Når du motionerer
Jævnlig træning kan bidrage til at forebygge kroniske lidelser og forlænge dit liv. Men motionen kan også meget let give dig ondt i hovedet, hvis du pludselig øger intensiteten eller bliver dehydreret undervejs. Sørg for at drikke godt med vand og lytte til din krops signaler, så du ikke overdriver intensiteten.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: