5 vigtige tegn: Sådan ser du, om dit barn har psykiske problemer

Psykiske problemer er ikke kun noget, der rammer voksne, der er stressede, har mistet jobbet eller er i sorg. Børn døjer også med psykiske udfordringer, men det kan være svært at opdage i en travl hverdag.

Nogle børn er gode til at skjule det, og andre gange slår forældre det hen som en aldersrelateret fase, som alle børn skal igennem.

Der findes ingen facitliste for at spotte psykiske problemer hos børn og unge, men der er nogle tegn, man som forældre bør holde øje med, skriver det amerikanske husmodersite Goodhousekeeping.

1. Humørsvingninger. Børns såvel som voksnes humør kan svinge fra dag til dag, og det er i de fleste tilfælde helt normalt, men hvis dit barn er i dårligt humør i længere perioder ad gangen, bør du handle på det.

2. Selvskade. Nogle børn forsøger at holde smerten eller problemerne på afstand ved at gøre skade på sig selv. Mærkelige sår og brændmærker kan være tegn på, at dit barn mistrives og skal have hjælp. 

3. Dårlig søvn. Ligger dit barn søvnløs i timevis om natten eller vil han/hun ikke vågne om morgenen? Så kan det være tegn på, at der er noget i vejen, selvom de færreste teenagere vil op om morgenen.

4. Svingende appetit. Det er okay at være kræsen til en vis grænse, men hvis dit barns spiseadfærd bliver meget indsnævret, bør du være opmærksom. Og er dit barn besat af, hvad hun/han spiser, samtidig med at barnet går meget op i sin vægt, kan det være et faresignal Især store vægttab skal tages alvorligt.

5. Misbrug. Hvis dit barn er den alder, hvor alkohol, cigaretter og stoffer er spændende, så hold øje med, at det ikke tager overhånd. Misbrug af stoffer og alkohol går ofte hånd i hånd.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip