6 alarmerende tegn på, at du har fnat

Fnat er både klamt og irriterende, og jo hurtigere du opdager det, jo hurtigere kan du gøre noget ved det. Se, hvilke alarmerende tegn på, at du har fnat, som du skal være opmærksom på.

Fnat er ikke en ualmindelig sygdom i Danmark, og selvom den er ufarlig, så synes langt de fleste, at det er ulækkert og at mindst et af symptomerne ulideligt.

Her kan du se de to alarmerende tegn på, at du har fnat, og hvordan du skal forholde dig, under og efter et angreb.  

Symptomer på fnat

Fnat er en sygdom, som udelukkende angriber huden. Det skyldes, at årsagen er scabiesmider, der også kendes under navnet fnatmider, der binder synder og tilstand sammen her i landet. 

De små irriterende mider graver gange under huden og lægger æg.

De 6 alarmerende tegn på, at du har fnat, er henholdsvis:

  • Kløe – en kløe af den type, som folk føler, at de er ved at blive vanvittige af

  • Udslæt på huden

  • Fnatgange – aflange mærker af ca. 10 mm som kan ses med det blotte øje

  • Røde knopper – små og røde knopper – ses særligt ved kønsdelene

  • Kløeknuder

  • Skæl og skorper

Såvel udslæt som kløen skyldes, at man får en allergisk reaktion over for miden og ikke mindst dens afføring, og der går ikke lang tid, før det første tegn viser sig.

Kløe

De der har været så uheldige at have været smittet med fnat, beskriver kløen som intens og ulidelig og der er forskel på, hvor børn og voksne bliver ramt.

Mens de voksne mest får det på torsoen, armene og hænder, får de det ikke på hals, hoved eller fodsåler. Det kan børn til gengæld gøre.

Den stærkt generende kløe er værst om natten. Og selvom kløen vil være værst de steder, hvor miden har angrebet vil kløen sprede sig til hele kroppen, selvom miden ikke har gjort det.  

Udslæt

Langt de fleste oplever at få små røde prikker, men der kan også være tale om små hævelser eller decideret blærer. 

De fleste ender med en hel del kradsemærker, efter at de alarmerende tegn på, at du har fnat, har indfundet sig.

De er gråhvide og tynde gange som miden skaber, når den graver sig gennem huden, efterlader op til 10 mm lange mærker. Nogle gange kan miden endda også ses som en lille sort prik i udkanten ad gangen, men den er ikke let at få øje på.

Midernes gange er mest synlige på hænderne og arme. Specielt siderne på fingrene, ved albuerne og ikke mindst i området omkring håndleddet.

Miderne kan også angribe området omkring kønsorganerne og der vil i området vise sig små hårde knuder.  

Sådan opstår fnat

De små irriterende scabiesmider kan vandre fra en person til en anden ved tæt kropskontakt, men smitten kan blive overført via tekstiler som tøj og sengetøj, selvom den smittevej er noget sjældnere, da mider højst kan overleve i tekstile i max. 4 dage.

Især sex kan være årsag til spredning af miden, men alle former for kropskontakt kan udgøre en risiko og give anledning til de alarmerende tegn på, at du har fnat.

Institutioner i den plejegivende sektor såsom plejehjem og hospitaler er særligt udsatte, når kommer til ikke-seksuelt overført fnat, da personalet det pågældende sted let kan komme til at sprede smitten, men også børneinstitutioner og efterskoler, hvor der er mange unge er i tæt kontakt med hinanden være et ønskested for fnatmider.

Fnat kan ligne andre hudsygdomme som for eksempel den ikke smittende nældefeber, og derfor er det vigtigt, at få det afklaret hurtigst muligt, inden smitten spreder sig.

Der går et sted mellem 2 og 6 uger fra du er blevet inficeret med de små dyr til at symptomerne begynder at tage fat.

Behandling

Ser eller mærker du de alarmerende tegn på, at du har fnat, skal du opsøge din læge hurtigst muligt, så kan be-eller afkræftet mistanken om fnat og dermed ikke får spredt den yderligere, hvos det viser sig, at det er det, der er tilfældet. 

Her vil lægen tage prøver og forsøge at finde æg eller mider ved at kigge på prøverne under et mikroskop.

Behandlingen er effektiv, men det er vigtigt at følge vejledningen til punkt og prikke. 

Og det er vigtigt at tage følgende forholdsregler:

  • Vask beklædningsgenstande, tøj og håndklæder ved 60 grader.

  • Er det ikke muligt at vaske tekstiler eller genstande ved disse grader, skal du putte dem i plastik og tape dem til. Posen skal derefter stå ved stuetemperatur i mindst 4 dage og meget gerne i en uge, hvis der høj luftfugtighed. 

  • Alle personer der har været i nær kontakt, såsom samboende familiemedlemmer skal ligeledes behandles, uanset om de viser tegn på smitte eller ej.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip