6 hemmeligheder, din tandlæge ville ønske du kendte

Goodhousekeeping har spurgt en række tandlæger om, hvad de godt gad fortælle deres patienter.

Det kom der nogle meget informative svar ud af.

Se nogle af dem her:

1. Vi ved godt, når du lyver om at bruge tandtråd
- Jeg kan altså se, om folk har brugt tandtråd. Du kan ikke skjule den betændelse, som kommer af at droppe tandbørste og -tråden, siger tandlægen Mark S. Wolff. Han råder derfor til, at man husker at bruge tandtråd hver eneste dag, og hvis din mund stadig er betændt, vil de gerne finde ud af, hvad det skyldes.

2. En enkelt tand kan gøre stor skade
“Min tand er knækket - det gør vel ikke så meget?”
Sådan sagde en ven engang til Alice Boghosian, der arbejder som kunderådgiver hos den amerikanske tandflægeforening.
Hun svarede sin ven, at hun skulle ringe til sin tandlæge lige med det samme.
- Sandheden er, at ethvert tandlægeproblem, der bliver ignoreret kan have store konsekvenser for dit helbred, selvom det sjældent sker, siger Alice Boghosian.
En knækket tand som hendes vens kan eksempelvis føre til infektioner i hele kroppen, forklarer hun, og selvom det ikke sker så ofte, så er det meget dumt ikke at forhindre det helt.

3. Ja, du kan godt overblege dine tænder
Der findes et hav af remedier, der kan hjælpe dig med at gøre dine tænder flotte og skinnende hvide. Men den kosmetiske tandlæge Kouroush Maddahi vil ikke anbefale at overdrive brugen af strips og hvidgørende tandpasta.
- Mere end en gang om måneden gør, at du skurer for meget af emaljen af, siger Kouroush Maddahi, der derfor plejer at råde sine venner til at holde sig til naturligt hvidgørende fødevarer som for eksempel jordbær og ananas, der både er syreholdige på en rensende måde. Selleri, æbler og pærer kan ifølge den kosmetiske tandlæge også anbefales.
- Disse fødevarer indeholder nemlig fibre, der får din mund til at producere mere spyt. Jo mere spyt, jo renere tænder, siger han.

4. Du drikker kaffe helt forkert
- Jeg bliver vred, når jeg ser, hvordan mine venner hælder noget kaffe op, tilføjer sukker, og så tager en slurk hvert tiende minut i købet af en hel morgen, siger tandlæge Mark S. Wolff.
Ifølge ham er det mere usundt for tænderne at drikke en masse slatter sødet kaffe over flere timer, end det er at spise et kæmpe stykke chokoladekage på fem minutter.
-Jeg siger ikke, du skal droppe kaffen - men lad enten være med at putte sukker i, eller drik det hele med det samme. Og børst så dine tænder bagefter, siger Mark S. Wolff.

5. Usunde tænder kan gøre det sværere at blive gravid
Nogle af tandforskeren Griselle Ortiz-Ramsays veninder har kæmpet med lav frugtbarhed og decideret barnløshed.
De får allesammen et chok, når hun fortæller dem, at tandkødsbetændelse faktisk kan være en af årsagerne.
- Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelsestilstand, som kan ramme mange dele af din krop. Og forskning viser, at kvinder med rodbetændelse har sværere ved at undfange bør. Og de, der bliver gravide, har desuden højere risiko for at føde et undervægtigt barn, siger Griselle Ortiz-Ramsay.
Den gode nyhed, fortæller hun dog, er, at det for det meste er i orden at blive rodbehandlet, mens man er gravid.

6. Lad være med bare at skjule din dårlige ånde
Tawana Lee-Ware er talsperson for amerikanske kvindelige tandlæger, og hver gang nogen spørger hende, hvordan man kommer af med sin dårlige ånde, stiller hun de samme spørgsmål: “Børster du tænder og tunge?” “Bruger du tandtråd?” “skyller du munden hver dag?” og “Har du spist løg eller hvidløg?”
De to løg-arter har nemlig ifølge hende det samme ånde-mæssige problem: Det er umuligt at komme af med lugten af dem ved hjælp af andet end tid.
Tawana Lee-Ware spørger også, om man har været til tandlægen for nylig, om man ofte har madrester siddende mellem tænderne eller om man har tandkødsbetændelse. Hvis ikke det er noget af det, der giver dårlig ånde, råder hun til at søge tandlæge.
-Så kan den dårlige ånde nemlig komme fra et andet sted i kroppen. Så man er nødt til at nå til roden af den dårlige ånde, siger hun.

 

Dagens Gossip