6 ting du skal være opmærksomme på i din urin: Det kan være kræft

Foto: Shutterstock.com

Det er vigtigt at holde øje med sin urin. Ens urin kan nemlig spille en vigtig rolle, så man kan finde ud af, om man er blevet ramt af kræft.

Prostatakræft er heldigvis en kræfttype, som størstedelen overlever, men det er desværre også den kræfttype, som er mest hyppig ved mænd. I løbet af de seneste 20 år, har der været en stigning i antallet af prostatakræft-diagnoser, men der er fortsat mange mænd, der går rundt med det, uden at vide det.

Det skyldes, at prostatakræft udvikler sig meget langsomt, og derfor vil mange mænd ikke opleve symptomer før mange år efter, at de er blevet ramt. Det er dog vigtigt, at man bliver behandlet så hurtigt som muligt, når kræfter indtræder og derfor er der i øjeblikket stor opmærksomhed rettet mod prostatakræft hos det britiske sundhedsvæsen.

De opfordrer derfor mænd til at holde øje med deres urin, da det oftest vil være her, at man kan spotte, om der er noget galt.

Disse ting skal du være opmærksom på i din urin

Du skal holde øje med følgende ting, når du har trang til at tisse eller når du er på toilettet.

  • Du skal tisse oftere, især i løbet af natten
  • Du har ofte brug for at skynde dig på toilettet
  • Det tager lang tid, før urinen forlader din penis
  • Er strålen meget svag?
  • Følelsen af at din blære ikke er helt tømt endnu
  • Blod i urin eller sæd

Bemærker du hyppigt flere af disse problemer, så vil det være klogt at besøge din egen læge, så du kan med sikkerhed kan få afkræftet, at du ikke er blevet ramt af prostatakræft. Skulle tilfældet være, at du er blevet ramt, så er sandsynligheden for overlevelsen heldigvis rigtig god.

Ifølge Cancer.dk er 98 % af alle mænd fortsat i live et år efter, at de er blevet diagnosticeret med prostatakræft, mens 87 % af alle mænd fortsat er i live 5 år efter. Er man forbi 5-års stadiet, vil sandsynligheden for at dø af kræften være ekstremt lille.

Det vides endnu ikke, hvorfor mænd udvikler prostatakræft, men af uvisse årsager er mænd fra Afrika og Caribien mere udsatte end europæer, mens folk fra Asien har mindst sandsynlighed for at blive ramt.

Læs også

Pas på: 25-årig fik brændt små huller i øjnene

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip