7 tegn på at du kan have en skjult depression

Mere end hver tredje dansker rammes af depression eller alvorlig stress. Men ofte er vi ikke selv klar over, at det er det, der er galt. Her er 7 tegn på, at du kan lide af en skjult depression.

Hvert år rammes flere danskere af en mild eller svær depression. Mere end hver tredje kæmper på et ellerandet tidspunkt med alvorlig angst, stress eller depression, viser tal fra Psykiatrifonden. Men ofte ved vi ikke selv, at det er en depression, der er tale om, en såkaldt skjult depression.

Dagens.dk har lavet en liste over tegn, du bør være opmærksom på. Her får du nogle af de vigtigste.

7 tegn på at du kan have en skjult depression:

1: Du sørger hele tiden for at holde dig beskæftiget
Mennesker, som skjuler en depression, er ofte påpasselige med at holde sig selv i gang. De sørger hele tiden for at være i gang enten med arbejde, fritidaktiviteter eller hjemlige gøremål.

Men terapeut Yvonne Sinclair advarer mod denne tendens.
- Du skal passe på, at det ikke forhindrer dig at adresserer de underliggende årsager til depressionen, siger hun.

2: Du gemmer dig bag fysiske smerter
Du tager til lægen under påskud af at have ondt forskellige steder, men i virkeligheden har du ondt i sjælen. Men det kan være vanskeligt for din læge at gennemskue.
Patienter med en skjult depression klager ofte over smerter, hjertebanken hvertrækningsproblemer.

3: Du gør dig umage for at virke glad og fornøjet, når du ude i sociale sammenhæng
De fleste mennesker tror, at når man er deprimeret, så er man indadvendt og tilbagetrukket.

Men virkeligheden er faktisk, at den som lider af en skjult depression ofte gør sig umage for at virke glad, når man er sammen med andre mennesker. På den måde beviser man overfor omverdenen (og for sig selv), at man ikke fejler noget

Læs også: Psykisk syge venter i kortere tid

4: Udbrud af vrede og frustration
Vrede er en af de føleleser, der er stærkest forbundet med en depression. Og hvis du er deprimeret er der større sandsyndlighed for, at du udtrykker frustration gennem vrede.

5: Man er undskyldningernes mester
Når du lider af en depression, har du næsten altid en undskyldning parat til, hvorfor du ikke er med til festen eller en venindekomsammen. Eller hvorfor du bare ikke kan komme ud af sengen i dag.

- Du ved, hvad du skal sige, for at undgå opmærksomhed. Ofte vil man ikke indse, at man er ved at nå bunden, og derfor ved man også, hvordan man skal skjule det for andre, skriver Lexi Herrick i Huffington Post.

6: Din døgnrytme og dine hverdagsrutiner har det svært
Når du lider af en skjult depression, har du ofte en skidt døgnrytme og dårlige vaner såsom unormale spisemønstre, søvnvaner og i det hele taget mangel på rutiner.

7: Du leder efter meningen med livet
Alle mennesker vil have en mening med livet. Vi ønsker at vide, at det vi gør, er noget værd og at vi er på rette vej. Mennesker med en skjult depression føler aldrig, at de når i mål eller finder meningen med livet.

 

 

Dagens Gossip