7 ting de fleste gerne ville have vidst, før de blev mor

Dagens.dk har samlet en række velmenende råd fra mødre, der gerne ville have vidst følgende, før de blev, ja mor:

1) Din første tanke, når du ser dit barn for første gang, er ikke nødvendigvis positiv
Det er okay at tænke; “shit, han ligner ikke sin far”. Eller “Gud, hvor er hun grim, bliver det bedre med tiden?”. Eller “Hvorfor bliver jeg ikke forelsket i ham/hende allerede nu?”

Du har lige mødt et nyt menneske. I skal lære hinanden at kende, og en følelse af kærlighed tager ofte lidt tid at opbygge. Den skal nok komme – og derfra varer den for evigt.

2) Køb bleer – også til dig selv
Du har sikkert gået og tænkt over, hvilke bleer og hvor mange, dit barn mon har brug for – men har du husket dem til dig selv? Ja, de der kæmpe voksenbleer, som du troede, kun gamle mennesker går med? Dem skal du have.

Du bløder som regel rigtig meget efter en fødsel, men det er ikke sikkert, jordemoderen, dine veninder eller diverse graviditetsbøger har advaret dig.

Så køb en pakke. Og nej, almindelige bind duer ikke. Får du chancen for at snuppe et par netunderbukser med hjem fra sygehuset, så gør det. De holder alt på plads. Tænk komfort frem for mode. Tro os.

3) Du får svært ved at skide
Simpelthen. Uanset om du har fået kejsersnit eller har født dit barn, vil du være øm den første tid efter fødslen.

Derfor er det en god ide at have svesker eller anden afførende kost og drikkevarer klar, til I kommer hjem fra hospitalet.

Køb evt. også noget mildt afførende (tal med din læge eller jordemoder på hospitalet om dette, og tak for Guds skyld ja til afførende medicin, når fødslen er i gang), og drik en masse vand, så du har nemmere ved at komme af med skidtet.

4) Drop bh’er den første tid
Vent med at købe amme-bh´er til 1) du ved, om amningen overhovedet fungerer og 2) dine bryster har fundet en stabil størrelse.

Efter fødslen løber mælken til, og dine bryster vil uundgåeligt svulme op til kæmpe-kasser. De er ømme, de er hævede, brystvorterne gør nas, og du har på ingen måde lyst til at have en fancy amme-bh på. En top uden syninger vil være din ven i stedet.

5) Is-bind mellem benene bliver rart
Jo det gør. Du er øm efter fødslen, og du er muligvis blevet syet. Væd nogle hygiejnebind med vand, læg dem i en frysepose, og kom dem så i fryseren.

Du vil takke os, når du kommer hem fra sygehuset og kan hive bindene ud, lægge noget køkkenrulle eller en vaskeklud om og plante dem i trusserne. Det lyder åndssvagt, at noget så koldt kan være så rart et så intimt sted. Måske er det derfor, du ikke er blevet advaret før nu, men tro os: Det virker.

6) Amning er hårdt hårdt arbejde
Det er ikke ligeså let, som Jomfru Maria får det til at se ud.

Der er en grund til, at jordemoderen stiller dig en masse spørgsmål om det, til at du får foldere med hjem om det, til at sundhedsplejersken kommer og tjekker, om det virker for dig, og til at der er skrevet bøger og nærmest bibler om det.

Men husk; uanset om det virker eller ej, så er det okay. Bare dit barn får mad.

Vær dog beredt på en indsats: Det kan tage tid at få gang i processen. Og selv, når den er i gang, vil du højst sandsynligt opleve smerte, sår på brysterne, brystbetændelse, knuder, sulten-skrigende baby, hedeture eller andet spændende – men også hygge, lykke og forbindelse med dit barn. Husk i øvrigt at købe ammeindlæg. Det lækker.

7) Du kommer til at græde
Ikke kun af lykke. Eller af sorg over din punkterede mave, der ligner noget, som aldrig bliver rart at se på igen. Men over alt:

Din partner glemte at købe cola med hjem. Din veninde sagde noget åndssvagt, da hun besøgte dig på velment barselsbesøg. Du kan ikke lide, at det regner. Hvad som helst gør, at tårerne strømmer ned af kinderne.

Og du er ikke syg. Du er bare blevet mor, og hormonerne raser.

Nyd den første tid.

Læs også: Her er 7 ting, du aldrig må sige til en nybagt mor

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip