9 grunde til, at jalousi er ekstremt ucharmerende

Punkt nummer 7 er måske i virkeligheden det værste.

Nogle mennesker synes bevidst eller ubevidst, at det er lidt charmerende, når deres kæreste eller ven/veninde er jaloux.

Måske, fordi de tolker jalousien som et udtryk for kærlighed. Hvis han eller hun kan blive så følelsesmæssigt påvirket, må det jo være, fordi han/hun elsker mig helt vildt højt?

Jeg kan godt forstå, at man kan få den tanke. Men jeg har aldrig oplevet jalousi som smigrende. Tværtimod er det noget, der splitter mennesker, selv hvis de holder rigtig meget af hinanden.

Jalousi er ucharmerende. Her er 10 grunde til det.

1. Den viser usikkerhed
Jalousi er et tegn på, at vedkommende ikke hviler nok i sig selv til at tro på, at partneren eller vennen foretrækker deres selskab. Usikkerhed er en naturlig følelse, men det er ucharmerende, når man ikke “holder sig hjemme” og i stedet spiller bolden over på andres banehalvdel.

At partneren eller vennen har et problem med, at du mødes med en given person, handler slet ikke om dig. Men han eller hun får det til at handle om dig ved at projicere usikkerheden over i skyld. Det er helt vildt ucharmerende og ekstremt irriterende.

2. Den antyder mistillid
Hvis du virkelig tror på, at din partner er dig tro, er der ingen grund til at være jaloux.

Det underliggende i jalousi er mistillid til partneren eller vennen (og frygten for at miste), og det er helt ekstremt ucharmerende, når nogen direkte eller indirekte tror, man vil snyde eller lyve overfor dem.

3. Tyv tror hver man stjæler?
Ikke alene antyder jalousi manglende tillid til dem, jalousien er rettet imod.

Læs også: 10 ting kvinder ville ønske mænd vidste om sex

Under udbrud af den karakter ligger også spørgsmålet: Er vedkommende bange, fordi han/hun selv kunne finde på at være utro - enten fysisk eller følelsesmæssigt? Hvis man ikke selv har skænket det en tanke, at der kan være en grund til at være jaloux, så ville man vel ikke føle det. Eller hvad?

4. Den fører til frugtesløse skænderier
Jalousi bygger ikke på logik eller fornuft, men følelser og irrationalitet. Derfor kan diskussioner og skænderier trækkes ud i det uendelige.

Man kan ikke argumentere imod jalousien, for dens rod er et helt andet sted end i, hvad der i virkeligheden er sket. Uanset hvor mange argumenter du bruger, der handler om fakta - hvad har du gjort, hvad har du ikke gjort, hvor har du været, hvem har du talt med hvad om - kan du ikke få bugt med partneren eller vennens jalousi.

Jalousien er ikke lydhør over for argumenter. Den er kun drevet af følelser.

5. Den begrænser én i at gøre, hvad man vil
I hvert fald begrænser jalousi én i at gøre, hvad man har lyst til, og samtidig være bekymringsløs.

Måske er det bare nemmere at blive hjemme? Hvis du går ud, så kan der følge et kæmpe skænderi og en masse bøvl. Hvis du alligevel går ud, er det med krydsede fingre for, at partneren eller vennen ikke får et flip.

6. Den ødelægger ens forhold til andre
I stedet for at bruge tiden på at hygge sig med de mennesker, man er sammen med, betyder jalousien, at fokus bliver flyttet.

Partneren eller vennen, der er jaloux, fratager den, det går ud over, glæden og spontaniteten ved at være sammen med andre. Skal jeg nu passe på, hvad jeg siger? Må jeg give dette menneske et knus eller kan der fortolkes på det?

Nu tænker man i stedet på, om noget af det man gør i relationen med venner og bekendte, kan bruges i et skænderi. Derfor lider forholdet til andre mennesker. Nærværet bliver byttet ud med, at tankerne cirkulerer om det bøvl, der kommer efter samværet med venner eller bekendte.

7. Den fjerner din sympati for din ven eller partner
Hvis du konstant føler dig misforstået, at dine ord bliver fordrejet, at dine motiver bliver tolket som værende onde eller dårlige… så bliver du på et eller andet tidspunkt mæt.

Det er svært at have sympati for nogen, der direkte eller indirekte siger, man lyver og bedrager, når man ikke gør det. Derfor rammer jalousien også afsenderen som en boomerang på et eller andet tidspunkt.

8. Den får dig til at betvivle dine egne motiver
“Du gør bare x eller y for at provokere mig.”

En løgn kan gentages mange gange og på et tidspunkt begynder den at føles som sandhed.

Læs også: 10 ting du skal opgive for at blive lykkelig

Hvis jalousien er intensiv, kan du begynde at tvivle på, om partneren eller vennen nu også har ret? Måske leger du med vilje med ilden, fordi du kan lide opmærksomheden og dramaet? Måske føles det som om, at vedkommende holder mere af dig?

Måske vil du i virkeligheden gerne have, at han eller hun er jaloux.

9. Den isolerer dig eller gør dig til noget, du ikke er
Når du bliver målet for jalousi, kan du reagere på to måder: Bekæmpe den eller kapitulere.

Hvis du giver op, vil den resultere i, at du isolerer dig for at undgå at tænde lunten til et jalousiudbrud.

Hvis du beslutter dig for at bekæmpe den, koster det også. Du kan konstant blive mødt med beskyldninger om ting, du ikke har gjort.

Her er det nemt at ende med at blive brutal selv, fordi frustrationen over mistilliden, mistroen og overlagt misforståelser bliver for stor.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip