Dansk Forskning: Populær medicin kan give hudkræft

Foto: Polfoto/OLUFSON JONAS

Ny dansk forskning peger på, at medicin mod forhøjet blodtryk kan give hudkræft.

Et af verdens mest populære lægemidler sættes nu i forbindelse med en markant øget risiko for hudkræft. Det skriver Politiken.

Der er tale om kombinationspræparater mod forhøjet blodtryk med indholdsstoffet hydrochlorthiazid - et lægemiddel der bliver brugt mod forhøjet blodtryk og som cirka 250.000 danskere benytter.

Det er et dansk forskerhold, der er nået frem til den bekymrende forbindelse, der kæder præparatet sammen med en øget risiko for hudkræft.

- Hvert tiende tilfælde af en særlig kræftform i huden ville forsvinde, hvis vi fjernede lægemidlet. Eller 250 danskere kunne hvert år undgå at få hudkræft, siger ph.d. Anton Pottegård, lektor på Afdeling for Klinisk Farmakologi og Farmaci på Syddansk Universitet til Politiken.

Læs også

Vil du have et pænere smil? Ny forskning afslører at kokosolie bleger din tænder

Den nye forskning vil mandag blive offentliggjort i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of the American Academy of Dermatology.

Det danske forskerhold har kigget nærmere på 80.000 danskere med hudkræft, der alle er blevet undersøgt og har fået gransket deres lægemiddelforbrug.

Som konklusion på studiet nåede forskerne frem til, at længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for at få den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til syv gange.

Læs også

Har du set Laura? 14-årig pige har været forsvundet siden lørdag

- Det er svært foruroligende. Vi undersøgte flere andre store populære lægemiddelgrupper mod forhøjet blodtryk og fandt ingen som helst sammenhæng mellem brug og forekomst af kræft. Det så vi alene, hvis patienterne havde et længerevarende forbrug af de forskellige præparater, der indholder hydrochlorthiazid, fortæller Anton Pottegård til Politiken.

Hos lægemiddelstyrelsen har man allerede sendt en advarsel videre til kollegerne i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der nu skal undersøge lægemidlet nærmere.

Læs også: 10 tegn på at du er mere stresset, end du tror