Derfor skal du pludselig tisse helt vildt, når du står foran hoveddøren med nøglerne i hånden

Foto: Shutterstock

Tissetrangen bliver af en eller anden grund værre, når man står foran døren med en nøgle, der ikke vil passe i låsen. Kender du det? Her er et bud på, hvad det skyldes.

Du kender det (indrøm det):

Du skulle egentlig ikke tisse synderligt meget på vej hjem… Men nu, hvor du står foran din hoveddør og fumler febrilsk med nøglerne, eller endnu værre; lige foran toilettet, så skal du tisse endnu mere end for bare ét minut siden. 

Du stresser og kan naturligvis ikke få lynlåsen og knappen i bukserne op, og det føles pludselig som om den lille tissetår i din blære er ved at ekplodere til et format, der får dig til at tisse i bukserne.

Men hvorfor er det egentlig, at mange oplever følelsen af en øget tissetrang, når vi står der; næsten i mål ved kummen?

Det sker for kvinder som for mænd, og forklaringen skal findes et stykke væk fra underlivet; nemlig i hjernen.

Her producerer vi hormonet ADH (antidiuretisk hormon), som blandt andet styrer vores tissetrang. Drikker vi alkohol, virker hormonet dårligere, hvilket får os til at skulle tisse oftere, ifølge Medical Daily, der også skriver, at hormonet styrer vores følelse af sult, tørst, søvncyklus og kropstemperatur.

Er et menneske sundt og raskt, har det en høj mængde ADH i kroppen, hvilket er med til at holde væske i kroppen og dermed også sikre, at personen fx ikke tisser i sengen eller uhensigtsmæssigt ofte.

På samme vis, som hormonet styrer os, styrer vores tanker og følelser dog også produktionen af hormonerne, skriver blandt andre Sundhed.dk.  

Oplever vi eksempelvis kortvarigt stress (så som at stå og trippe nervøst foran hoveddøren eller kummen), kan det ifølge Radiodoktoren og Society of Endocronology sætte gang i det center i hjernen (baglappen i hypofysen, som blandt andet danner ADH red.), og dermed øge din tissetrang.

Prøv med andre ord at trække vejret dybt, inden du flår knappen og lynlåsen i stykker af stress over “om du mon når på toilettet i tide” – det er højst sandsynligt ikke så presserende, som du og din hjerne bilder dig ind.

 

Læs også

6 grunde til at tisse i badet

 

 

Dagens Gossip