Disse 3 madvarer giver dig sunde tænder

22/10/2017 16:15

Emil Ryttergaard

Sundhed
Hvis du vil holde dine emaljen på dine tænder stærk resten af livet, så er der særligt disse madvarer, som holder tænderne sunde.

Mest læste i dag

De fleste af os ved godt, hvad vores krop har brug for, når det kommer til at holde kroppen sund. 

Ikke for meget kød og brun sovs, men derimod godt med grøntsager og grove fibre. 

Men faktisk er der også madvarer, som en del af din krop har brug for, og som du ellers holder pæne ved børsten. 

Det er nemlig dine tænder, som har brug for en særlig kombination af vitaminer, som du kan justere via kosten, og det er faktisk vigtigere for dine tænder, end om du børster tænder, skriver Independent.

Sådan lyder rådet fra den australske tandlæge Steven Lin, som mener at tænderne skal styrkes ved at spise nogle madvarer, som ellers ikke forbindes med sundhed.

- Det er ikke sukker alene, der skaber huller i tænderne. Det er manglen på ernærringstoffer, der styrker tænderne. Men den dårlige kost er blevet mere og mere synlig, siger Steven Lin til Independent. 

Du kan med god ro i sjælen spise masser af lækker spegepølse, det har dine tænder godt af. Foto: Shutterstock

Fødevarer såsom smør, ost og spegepølse og giver nemlig tænderne et vigtigt skud vitamin, da disse fødevarer er rige på K2 vitaminet, som giver tænderne noget at arbejde med. 

- Tænder er levende organismer og kræver god kost for at forblive sunde og genopbygge emaljen, skriver tandlægen på sin hjemmeside. 

Derudover skal du have nok vitamin A, D og E. 

Vitamin A får du fra fisk, mælk og æg, og D-vitamin kommer fra fed fisk, svampe og solskin. E-vitamin får du bedste ved at spise spinat, broccoli og nødder.

Hvis du normalt spiser en varieret kost, så kan du med lethed holde tænderne sunde, men ellers gælder det om at gå i spegepølsen.