Disse fem ting fortryder du når du dør

Ronja Ryde

10 år siden

|

11/06/2014
Sundhed
Ting man fortryder inden man dør
Foto: Arkiv
En sygeplejerske har lyttet til så meget dødsanger, at hun har lavet en liste over de ting, du kommer til at angre mest.

Dagens topnyheder

Den australske blogger Bronnie Ware har i mange år arbejdet som sygeplejerske. I sit job har hun helt specifikt arbejdet med patienter, som kun havde mellem tre og tolv uger tilbage at leve i.

Når hendes patienter lå på kanten af døden, og blev spurgt, om der var noget, de angrede, var der fem ting, der altid gik igen.

Ting man fortryder inden man dør

1. Jeg ville ønske, jeg havde haft mod til at leve det liv, jeg selv ville, og ikke det, andre forventede af mig

- Det er det, de fleste fortryder lige inden de dør. Når det går op for folk, at deres liv lakker mod enden, ser de tilbage på det med klare øjne, og ser, hvor mange af deres drømme, de aldrig fik opfyldt. Derfor er det vigtigt at prøve at udleve nogle af de drømme, man har i løbet af sit liv, skriver Bronnie Ware.

2. Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så hårdt

- Denne fortrydelse kom fra en mandlig patient. Mange går glip af barnets opvækst og partnerens selskab. Selvom jeg også hørte dette fra kvindelige patienter, kom det oftest fra mænd, som inderligt fortrød at have brugt så stor en del af deres liv arbejdslivets trædemølle.

LÆS OGSÅ: Dette vil sygeplejersker gerne fortælle dig - de må bare ikke

3. Jeg ville ønske, jeg havde været bedre til at udtrykke mine følelser

- Der er mange, der undertrykker deres følelser for at bevare freden med andre mennesker. Som følge deraf er der mange, som lever et middelmådigt liv, og aldrig får udnyttet sit fulde potentiale. Vi kan ikke kontrollere andres reaktioner. Men til trods for, at mange måske reagerer på det med vrede, vil de helt sikkert acceptere, at du er ærlig omkring dine følelser, og det kan løfte jeres relation til et helt nyt niveau.

4. Jeg ville ønske, jeg havde holdt kontakten med mine venner

- (…)Mange bliver så optaget af sit eget liv, at de i årenes løb lader gode venskaber gå op i røg. Mange af mine patienter fortrød, at de ikke havde givet deres venskaber den tid og indsats, som de fortjente. Alle savner gode venner, når de ligger for døden, påpeger den australske sygeplejerske.

LÆS OGSÅ: Skræmt for livet: Næste gang lader de telefonen blive i lommen

5. Jeg ville ønske, jeg havde tilladt mig selv at være mere lykkelig

- Denne er overraskende. Mange indser ikke, før de ligger for døden, at lykke er et tilvalg. Hele livet er de blevet i gamle mønstre og vaner. Deres frygt for forandring betød, at de løj for sig selv og andre om, at de var lykkelige. Men inderst inde længtes de efter at kunne grine rigtigt, eller være barnlig. Livet er et valg. Det er dit liv. Tag bevidste, kloge valg. Vælg lykken, afslutter Bronnie Ware sin blog.