DIY: Tre ting du ikke ved om skimmelsvamp

Skimmelsvamp er ubehagelig at have i dit hjem og kan have store konsekvenser for dit helbred. Heldigvis kan du selv teste for svampen.

Det at have et dårligt indeklima i sit hjem handler ikke bare om, at der er indelukket, eller at du har svært ved at varme rummene op. Det kan også handle om, at du har skimmelsvamp. Der findes en lang række forskellige typer, og det er meget forskelligt, om du lægger mærke til dem eller ej. Nogle typer af skimmelsvamp lugter muggent, der vil du hurtigt opdage, at den er der.

Skimmelsvamp er meget usundt for dit helbred. Det kan for eksempel give kløende og røde øjne og problemer med vejrtrækningen. Det er derfor ikke kun på grund af den mugne lugt, at det er en god ide for dig, at du får gjort noget ved skimmelsvamp i dit hjem.

Skimmelsvamp er ikke altid synligt

I nogle tilfælde vil du tydeligt kunne se, om der er skimmelsvamp i dit hjem. Det kan være ved at se på vægge, gulv eller loft, at der gror skimmelsvamp på dem. De viser sig typisk som grålige plamager.

Men du kan også have skimmelsvamp i dit hjem, selvom du ikke kan se det. Det kan for eksempel være i loftsplader, paneler eller under gulvet.

Du kan derfor ikke afvise, at du har skimmelsvamp, hvis du ikke kan se det. Du er nødt til at få undersøgt, om det er der.

Skimmelsvamp kan føre til allergi

Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser for dig, at du lever et sted, hvor der er skimmelsvamp. Det kan ikke bare være med til at give kløende eller røde øjne. Det kan også gøre, at du udvikler allergi, eller at din allergi bliver værre, hvis du allerede har lidelsen. Derfor er det vigtigt, at du får gjort noget ved skimmelsvamp, så snart du får mistanke om, at den kan være i dit hjem.

Fysiske symptomer på skimmelsvamp er blandt andet:

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Snue
  • Åndedrætsbesvær
  • Irriterede øjne
  • Anfald af svimmelhed
  • Løbende næse

Du kan selv teste for skimmelsvamp

Men hvordan finder du så ud af, om du har skimmelsvamp i dit hjem? Du kan faktisk nemt selv teste, om svampen er der. Hvis du har mistanke om, at der er skimmelsvamp på en overflade, kan du købe en test via nettet. Hvis testen viser, at der er skimmelsvamp, kan du prøve at rense overfladen og så teste igen. Hvis testen stadig viser, at der er skimmelsvamp, kan det være nødvendigt at få en ekspert ud, der kan fjerne det en gang for alle.

Har du mistanke om, at der sidder skimmelsvamp gemt, for eksempel bag loftspladerne, kan du købe en test, der måler indholdet af skimmelsvamp i luften. Svampen er luftbåren, og den vil derfor være at finde i luften. Denne test er dyrere, men er meget vigtig, da der er tale om skimmelsvamp steder, hvor du ikke kan se det.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip