Få det bedre med dig selv med denne simple øvelse

Der er én person i verden, det er allervigtigst at have det godt med; dig selv.

Har du ikke det, påvirker det dit forhold til andre mennesker negativt - udover selvfølgelig at skade dit eget selvværd. 

Men det kan være svært at have det godt med sig selv, hvis man er nedtrykt, har en depression eller lider af en sygdom eller anden lidelse, der gør, at de negative tanker ligger dig lige for. 

Jennice Vilhauer har arbejdet som kognitiv terapeut i mere end 15 år. Hun skriver i Psychology Today, at mennesker med en depression har en tendens til at vægte de negative tanker.

Får en person med en depression 10 komplimenter, men én negativ kommentar om personens frisure den dag, vil den depressive glemme de 10 komplimenter og i stedet huske og gentage kritikken. 

Læs også: De 25 værste sandheder om depression

Det er en ond karrusel, fordi de tanker, vi har, har det med at blive forstærket - når hjernen tænker negativt, søger den med andre ord efter flere negative ting.

Jennice Vilhauer har dog en øvelse, der kan afhjælpe den negative tankestrøm. 

Det kræver lidt vilje at gå gennemført øvelsen, men terapeuten lover, at det er det hele værd:

- Placer en blog papir og en kugeplen ved siden af din seng. Hver aften skriver du tre ting, du har kunne lide ved dig selv i løbet af dagen. Du skal skrive noget ned - om det så er små ting. 

- Læs indholdet på listen hver morgen, inden du står op

- Gør dette i 30 dage.

Læs også: Forskere slår alarm: 1 million danskere lider af rygproblemer, mend der er ikke penge til at forske i løsninger

Logikken bag øvelsen er så at sige at få karrusellen af negative tanker til at dreje en anden vej: Jo flere positive tanker, du kan få ind i hovedet, jo bedre vil du opleve at få det med dig selv. 

Det kræver, at du rent faktisk laver øvelsen, som Jennice Vilhauer beskriver den. At vide, hvad der virker er ikke nok - der skal handling til, pointerer hun. 

Held og lykke. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip