Forældre gav kun glutenfri mad til 7 måneder gammel baby - vejede 4,3 kilo ved sin død

Emil Ryttergaard

374 uger siden

|

17/05/2017
Sundhed
Lucas mistede livet i sine forældres hænder. Foto: Shutterstock
Lucas mistede livet i sine forældres hænder. Foto: Shutterstock
Et belgisk forældrepar insisterede på, at deres syv måneder gamle dreng Lucas kun skulle have en glutenfri kost. Nu er Lucas død, og forældrene skal i retten.

Dagens topnyheder

Glutenallergi er en sjælden lidelse i Danmark, som det anslås, at kun en enkelt procent af befolkningen er ramt af. Alligevel er det blevet moderne at spise glutenfrit, selvom det er unødvendigt at udelukke fra kosten for folk, som ikke døjer med glutenallergi. 

For et belgisk ægtepar fra byen Beveren var de glutenfrie produkter på samme måde et tilvalg baseret på troen, at en glutenfri kost er sundere. Forældrene var så overbeviste om, at gluten var skadeligt, at de kun gav deres syv måneder gamle søn Lucas glutenfri mad. 

Den ville dreng sultede ihjel og vejede kort før sin død kun 4,3 kilo, skriver Metro. Forældrene er nu tiltalt i sagen og skal for retten inden længe.

Det belgiske forældrepar drev en helsekostforretning sammen inden deres anholdelse og gav blandt andet deres lille søn en kost bestående af mælk lavet på quinoa-frø, selvom lægerne kraftigt frarådede den alternative kost. 

Forældrene havde givet deres søn quinoamælk. Foto: Shutterstock

En obduktion af Lucas viste efterfølgende, at hans mave var fuldstændig tom, og selvom at sønnen i flere dage gispede efter vejret, så tænkte ingen af forældrene på at tage deres barn med til lægen. I stedet fandt man et såkaldt bedekort i sønnens ble efter hans død. Forældrene lod altså hans skæbne være op til Gud.

Da Lucas døde, vejede han kun det halve af, hvad en normalvægtig baby på syv måneder vejer.

Retssagen mod forældrene er netop begyndt, og den offentlige anklager mener, at forældrene har forvoldt drengens død via den alternative kost, og fordi de ikke sørgede for at hjælpe ham, da han var syg.

Gluten findes for eksempel i brød og pasta. Foto: Shutterstock

- Forældrene besluttede med deres egen diagnose, at barnet ikke kunne tåle gluten. Men ikke en eneste læge eller de sociale myndigheder har haft kontakt til Lucas (sønnen, red.), lød det fra anklageren i den indledende høring ifølge Metro.

Anklageren fremhæver også, at forældrene tog sønnen og kørte tværs over landet for at konsultere en homøopatisk doktor, da drengen blev syg, i stedet for at besøge det nærmeste hospital. 

Forældrene nægter sig skyldige. 

- Nogen gange tog han på, andre gange tabte han vægt igen. Men vi kunne aldrig finde på at slå vores egen søn ihjel, lød det grådkvalt fra moderen i retten. 

Lider man af cøliaki, som glutenallergi hedder, så er ens krop ude i stand til at optage gluten i tarmene, og derfor døjer nogle mennesker med mavesmerter eller dårlig mave, hvis man indtager gluten fra brød, pasta eller ander kilder.

Hvis man ikke er glutenallergiker, så bør man gå langt uden om glutenfri produkter, da man snyder kroppen for vigtige kostfibre, som blandt andet findes brød, lyder rådet fra danske ernæringseksperter

Er man i tvivl om, om man lider af glutenallergi, kan en simpel blodprøve hos lægen afgøre det. Du kan også læse mere om lidelsen og finde vejledning lige her

Kærestepar havde dumt skænderi i byen. James kom hjem til et sønderknusende syn 3 timer senere