Forskere advarer: E-cigaretter er lige så skadelige for dit hjerte som almindelige cigaretter

Debatten om de dampende e-cigaretter, som mange rygere tyer til, har de seneste år taget en del drejninger. Det store spørgsmål synes at være om elektriske cigaretter er sundere end almindelige cigaretter.

Nu viser en undersøgelse, at det er lige dårligt for hjertet, om man damper eller ryger cigaretter, skriver den britiske avis The Telegraph.

Læs ogsåRøg fra e-cigaretter er ligeså skadeligt for børn som almindelige cigaretter

Denne nye viden står i skarp kontrast til de lande, såsom England, hvis sundhedsmyndighed (PHE) har meldt ud, at e-ciaretter er 95 procent mindre skadelige end tobak og derfor opfordrer til rygere til at kvitte smøgerne ved hjælp af de dampende pinde.

Den opsigtsvækkende undersøgelse er offentliggjort på den europæiske forening for kardiologers (hjertelæger red.) kongres i Rom i Italien, hvor det blev gjort tydeligt, at e-cigaretter ikke er anbefalesværdige.

Forskerne anført af professor Charalambos Vlachopoulos har målt aorta-stivhed hos 24 personer med en gennemsnitsalder på 30 år for at undersøge de umiddelbare påvirkninger af hjertet ved brug af e-cigaretter og almindelig rygning.

Læs også: Er dit barn med på ryge-dille? 10-årige ryger e-cigaretter

Resultatet viste, at virkningerne af 30 minutters damperi (hvilket typisk er den tid, e-cigaret-brugere spenderer på en omgang rygning, fordi e-cigaretter afgiver nikotin i et langsommere tempo end cigaretter - svarede til dem, der var ved at ryge en almindelig cigaret i fem minutter.

- Der kan være langsigtede hjertefarer. E-cigaretter er langt farligere end folk er klar over. Jeg vil ikke anbefale dem som en metode til at stoppe med at ryge cigaretter, lyder det fra professor Charalambos Vlachopoulos til The Telegraph.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip