Forskere: Paracetamol dræber dine følelser

Det er ikke kun fysiske smerter, den storsælgende smertestiller rammer.

Paracetamol er et af de mest solgte smertestillende håndkøbsprodukter herhjemme, hvor det det bliver brugt mod svag hovedpine, muskelsmerter og febernedsættende. 

Men ny forskning tyder på, at det også rammer følelserne, hvor det både slår følelsesmæssig glæde og smerte ihjel. 

Læs også: Paracetamol hjælper ikke mod rygsmerter

Tidligere har forskning antydet, at det kunne undertrykke følelsesmæssig smerte, men den nye forskning viser, at det samme tilsyneladende sker med de 'glade' følelser. 

- Udover bare at være en smertestiller, så er acetaminophen (det aktive stof i Paracetamol red.) også en generel følelses-lammer, siger Geoffrey Durso, der er psykolg ved Ohio State University og leder af forkningsprojektet, ifølge Telegraph.

Geoffrey Durso gav i forsøget 82 studerende enten 1000 mg acetaminophen eller en lignende pille, der ikke indeholdt noget, men fungerede som placebo. En time senere, hvor stoffet var begyndt at virke, bad han dem om at se på en serie af 40 billeder. 

Læs også: Paracetamol er farligere, end du tror

Billederne var blevet udvalgt, fordi de normalt ville udløse en stærk følelsesmæssig reaktion, og blandt dem var der billeder af undervægtige børn og glade børn, der legede med katte.  

Herefter skulle de så vurdere hvert enkelt billede, og give karakterer fra 1-5 alt efter, hvor følelsesmæssigt påvirkede de blev. 

Resultatet blev, at dem der havde taget paracetamol udviste langt svagere reaktion på billederne, end dem der fik placebo. De vurderede de glade billeder mindre positive, og de skræmmende mindre negative. 

- Dem der fik acetaminophen følte ikke den samme glæde eller ubehag, som de nadre forsøgspersoner, siger Baldwin Way, der var medforfatter på studiet. 

Udsvingende var dog ikke så store, men lå på mellem 10 og 15 procent end dem på placebo, men forskerne ser det som en klar indikation, der gør at de nu vil undersøge det dybere, og også se på, om det samme bivirkninger gør sig gældende for andre smertestillere. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip