Hårtab kan være et faresignal

Foto: Hårtab / Shutterstock

Taber du også hår hele tiden? Fældning kan være en naturlig proces, men det kan også skyldes alt fra arvelighed til alder, hormoner, slankekure, stress og overstyling

De fleste af os har prøvet det: At stå med hårbørsten eller kigge på afløbet i badeværelset og se alt for store totter af den stolte hårpragt ligge dér i stedet for at sidde på hovedet. Heldigvis er det ofte forbigående, men for nogle kvinder bliver det et længerevarende problem, eller endnu værre: Permanent.

Korte perioder med hårtab er okay, men der kan være grund til bekymring, hvis man fornemmer, der bliver mindre af håret, siger cand. brom Lars Skjøth, der er stifter af Hårklinikken.

- Man skal ikke være bekymret for kortere perioder med hårtab, da dette for manges vedkommende blot skyldes udskiftning af hår, når hårstråets cyklus ender efter vækst. Hårstrøet afstødes og afløses af et nyt af samme kvalitet – når altså alt er godt.

Der kan derimod være mere grund til bekymring om hårets tilstand, når man fornemmer, der bliver mindre af det. Håret synes ’finere’, og hestehalen bliver tyndere.

I så fald er der tale om, at hårsækken skrumper, med det resultat, at hårstråets kvalitet – diameter, væksthastighed og udstråling – forringes, og hårmassen bliver gradvist mindre, siger Lars Skjøth.

Stress og vægttab
Vores hår er underlagt naturens gang og har tre faser: Vækstfasen, hvor håret vokser i 3-8 år, derefter kommer en overgangsfase på 2-3 uger, hvor håret ikke længere tilføres næringsstoffer fra blodet, og til sidst går håret ind i en 8-10 ugers hvilefase, inden det stødes af.

Når håret går tidligere i hvilefase, betyder det, at håret lever kortere tid, end det ellers ville have gjort, og det kan skyldes mange ting. Stress, sorg, bekymringer og vægttab kan give en øget produktion af stresshormoner, især kortisol, som bidrager til forværring af det naturlige hårtab.

Ændret stofskifte eller PCO kan i nogle tilfælde også give anledning til udtynding af hårmængden.

Sådan bliver dit hår sundere:
Undgå:
- At sætte håret op eller gå med hat, når det er fugtigt, da det kan danne hårbundssvamp, som kan føre til irritation/gener samt hårforringelse
- Stylingprodukter og meget parfumerede shampooet, der kommer i kontakt med huden og kan forårsage kontaktallergi og dermed hårtab
- Shampooer med balsameffekt, som oftest indeholder silikone og lignende, da det kan lukke hårbunden til og forårsage hårtab
- At fønne med for varm luft – brug lunken eller kold

 

Dagens Gossip