Har du svage negle eller hyppige kramper i benene? Så bør du læse med her

10/04/2017 16:00

Emil Ryttergaard

Sundhed
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Hvis du ofte har huller i tænderne, døjer med søvnmangel eller har en snurrende fornemmelse i benene, så er det tegn på, at du mangler noget vigtigt i din kost.

Mest læste i dag

Som børn får vi masser af mælk.

Først fra vores mor, siden på morgenmaden og endelig kan de fleste nok huske skolemælken, der blev hældt ned med madpakken i frikvarteret.

Men som vi vokser og bliver større, så bliver mælken mest af alt hældt i kaffen i små eller store sjatter, og det kan faktisk mærkes på kroppen.

Mange voksne mangler nemlig calcium i kroppen, og det kan have alvorlige bivirkninger at lide af kalkmangel. I yderste tilfælde kan vedvarende calciummangel øge risikoen for knogleskørhed. 

Men holder du øje med de her symptomer, kan du nå at modvirke effekterne af kalkmanglen i tide:

1. Kramper og kilden i benmusklerne  

Hvis der ikke er nok kalk i kroppen, så kan det få nerveenderne til at gå i krampe, og man kan også føle en prikken eller snurren i musklerne. Så hvis du vågner midt om natten og har kramper eller en prikkende fornemmelse i lårene eller lægmusklerne, så kan det skyldes mangel på calcium i kroppen.

2. Huller i tænderne og skrøbelige negle

Hvis din tandlæge kigger misbilligende på dig og sukker over dine huller i tænderne, så er det ikke sikkert, at det skyldes dit overforbrug af cola eller Marabou (selvom det nok heller ikke er godt for dig). Dårlige tænder kan betyde kalkmangel i kroppen. Hvis dine negle desuden er skrøbelige og bløde og har hvide pletter, kan det være et tegn på, at kalken er blevet suget ud af dem.

Mangler kroppen kalk, vil den nemlig trække på kalk fra andre kilder i kroppen, og det slider altså på tænderne og neglene. Så husk at få rigeligt med calcium for smilets og neglenes skyld. 

3. Krumrygget og søvnløs 

Kalk producerer en naturens sovepille i form af søvnhormonet melatonin. Kalkniveauet stiger også i kroppen, når du falder i dyb søvn. Hvis du ikke kan falde rigtigt i søvn, så er det et klart advarselstegn. 

Når du endelig falder ud af sengen, så bemærker du måske, at du hænger i kroppen, og at du er øm i nakke eller ryg. Det kan også være et tegn på kalkmangel. 

4. Dårlig hukommelse og anfald 

Står det rigtig skidt til, så kan man i yderste tilfælde opleve hukommelsessvigt, hallucinationer og anfald. 

Ved at spise en alsidig og sund kost og indtage mejeriprodukter som mælk og fed ost kan man give kroppen de bedste forudsætninger for at undgå kalkmangel. Alterativt kan man spæde til med calcium i kosttilskudsform.

Lider du af nogen af disse symptomer, så er du bedst tjent med at gå til lægen, for at være sikker på, at du får den rigtige behandling. 

Det er altså ikke nok at drikke et ekstra glas mælk inden sengetid. 

Ifølge Osteoporose Foreningen bør voksne mellem 20 og 65 år indtage 800-1000 mg calcium dagligt. For unge i puberteten og for voksne over 65 år anbefales 1200-1500 mg dagligt. 

16-årige Simone har ikke klippet sine negle i 3 år, og det ser sygt ud