Hvorfor har jeg hvide gummer omkring tænderne? Her er 6 årsager og hvad du kan gøre

Foto: Shutterstock

Tandkødet dækker den alveolære del af kæberne og tandhalsene. Selv om tandkødet er et af de vigtige væv, så bliver det ofte forsømt og glemt.

Hvis du ikke tager vare på dine gummer, kan du lide af forskellige lidelser i tandkødet, herunder parodontitis, tandkødsbetændelse og recession af tandkødet. Nogle gange kan hvide pletter eller prikkerr udvikle sig på tandkødet, hvilket kan være en årsag til bekymring. I denne artikel vil vi diskutere hvad disse hvide gummer betyder, og hvordan du kan opretholde en god mundhygiejne.

Hvorfor er der hvide gummer omkring tænderne?

Hvide pletter eller områder på gummerne kan forekomme af forskellige årsager, hvoraf nogle er beskrevet nedenfor:

1. Irritation

Hvide gummer omkring nogle tænder kan i nogle tilfælde udvikles på grund af irritation. Nogle af de almindelige årsager til irritation af tandkødet er tandblegning udført i hjemmet eller en brækket eller revnet tand. Irritation kan også forekomme på grund af brug af tobak både i tyggeform samt almindelig rygning. I sådanne tilfælde består behandlingen i at kvitte tobakken. En storryger må muligvis besøge en tandlæge hver tredje måned for at få behandling.

2. Efter tandudtrækning

Hvidt tandkød omkring tænderne opstår normalt efter tandudtrækning. Der er normalt ingen grund til bekymring, medmindre tandkødsområdet, der bliver hvidt, er stort. Du kan dog ringe til tandlægen, hvis der er komplikationer efter tandudtrækningen. Gummerne kan blive hvide af forskellige årsager. For eksempel kan mangel på blodtilførsel forårsage opbygning af dødt gummevæv.

Læs også

Tidlig udløsning? Ny løsning er kommet til Danmark

Hos de fleste patienter forsvinder dødt væv i løbet af få uger. Hos nogle patienter kan hvide gummer efter tandudtrækning udvikle sig på grund af tørre hulrum. Efter tandudtrækningen dannes der en blodklump i det tomme tandrum. Blodklumpen kan blive udtømt, hvilket fører til forekomsten af et tørt hulrum.

3. Gærsvampeinfektion

Gærsvampen Candida albicans lever normalt i munden uden at have en negativ effekt. Hvide områder kan forekomme på tungen og på indersiden af kinderne, hvis gærsvampen formerer sig mere end normalt. Hvide områder kan også forekomme bag i ​​halsen og på gummerne, selvom det ikke er så almindeligt. Candiasvampen  kan endelig rejse til andre dele af kroppen, hvilket fører til døden, hvis den ikke behandles. Det er en meget almindelig infektion, og læger udskriver normalt antibiotika som behandling.

4. Tandkødsbetændelse (Gingivitis)

Tandkødsbetændelse, som er en almindeligt forekommende sygdom i tandkødet, er en af de mest almindelige årsager til hvide gummer omkring tænderne. Gingivitis kan forårsage betændelse i gummernes væv, hvilket kan medføre en ændring i tandkødets farve. Andre symptomer såsom tilbagetrukket tandkød, blødning og dårlig ånde kan også forekomme. Heldigvis kan tandkødsbetændelse let behandles med medicin. Under behandlingen af inflammationen i gummerne er det nødvendigt at opretholde en optimal mundhygiejne, som faktisk kan fremme helbredelsen.

5. Leukoplakia

Når der dannes tykke hvide lag på gummerne, så kaldes tilstanden leukoplaki. Tyggetobak er en af ​​hovedårsagerne til leukoplaki. Selvom det ikke er særlig farligt, så bør tilstanden undgås. I nogle sjældne tilfælde repræsenterer leukoplaki tidlige stadier af oral kræft; Derfor bør en tandlæge konsulteres i tilfælde af leukoplaki.

6. Mundkræft 

Kræft, der optræder i enhver del af munden, kaldes mundkræft. Nogle af de almindelige tegn og symptomer på mundkræft omfatter sår, der ikke heler, dannelse af en knude, hvid- eller rødfarvede områder, hvide gummer omkring tænderne,  løse tænder,  smerter i tungen, smerter eller stivhed i kæben, smerte når der tygges eller synkes samt ondt i halsen.

Den nøjagtige årsag til mundkræft er ikke identificeret, men der er nogle forhold, der øger risikoen, herunder brug af tobak, stort alkoholforbrug samt overdreven eksponering af sol på læberne. HPV eller human papillomavirus, som er en seksuelt overført virus, kan også forårsage mundkræft. Behandling afhænger af kræftens placering og omfang og omfatter en passende kombination af operation, strålebehandling og kemoterapi.

Læs også

Tab dig nu: Ny receptfri behandling stopper kroppen fra at optage fedt

Bemærk: Folk, hvis immunsystem er nede, kan også udvikle hvidt tandkød. Husk også at de blege lyserøde gummer sædvanligvis betragtes som sunde. Usunde hvide gummer tæt på dine tænder er tegn på en ubalance og kan også forekomme på tungen og indvendigt på kinderne.

Sådan holder du din mund sund

Mens de hvide gummer omkring tænderne behandles er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne. Nedenfor finder du nogle tips til at opretholde en god mundhygiejne:

1. Undgå sodavand

Det er dårligt for tænderne at drikke sodavand. Citronsyren og fosforsyren, der findes i sodavand, blødgør tandemaljen og gør tænder mere tilbøjelige til at udvikle huller. Udskift sodavand med vand. Knuste mynteblade eller bær eller skiveskårne citrusfrugter kan tilsættes til vand, for at give det smag.

2. Børst tænder ofte

Tandforfald accelereres af sukker, som giver næring til surhedsgrad og bakterier i munden, hvilket fører til dannelse af plak på tandkød og tænder. Skær ned på sukkerholdige måltider og gør det til en vane at børste tænder og bruge tandtråd efter hver snack eller hvert måltid.

Læs også

Bekæmp gråt hår naturligt: Nyt kosttilskud skal erstatte skadelig hårfarvning

3. Brug en korrekt teknik til tandbørstning

Selvom folk generelt ved, at det er godt at børste deres tænder to gange om dagen, så kender de fleste ikke de rigtige teknikker til tandbørstning. Tandbørsten skal holdes i en 45 graders vinkel, der peger mod gummelinjen. Det anbefales at bruge korte, blide, cirkulære bevægelser. Hver tand bør børstes 10-15 gange, men undgå at overdrive det, da tænderne kan blive beskadiget, og gummilinjen kan trække sig tilbage.

4. Brug tandtråd

Det forbedrer tændernes og gummernes sundhed at bruge tandtråd regelmæssigt. Der er imidlertid en korrekt måde at gøre det på, og hvis du gør det forkert, så kan det skade tandkødet et stykke . Tandtråden skal vikles om pegefingrene, samtidig med at man holder en afstand på omkring 5 cm mellem de to pegefingre. Der skal bruges et nyt stykke tandtråd skal bruges til hver tand, og tandtråden skal holdes stramt, imens du anvender den. 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip