Hvornår får børn tænder?

Skrevet af Nils Würtzenfeld

324 uger siden

|

27/02/2018
Hvornår får børn tænder?
Hvornår får børn tænder? Foto: Shutterstock
Hvor gamle er børn, når de får tænder? Svaret varierer meget, men de fleste får deres første tænder fra et halv år og frem.

Dagens topnyheder

Hvornår får børn tænder? Et spørgsmål som alle småbørnsforældre stiller sig selv, når den lilles tandkød begynder at blive hvidt, når gummerne er hårde og deres baby savler og bider i alt, hvad den kommer i nærheden af.

Samtidig kan gummerne klø og kombineret med feber, kan det resultere i et grædende og ulykkeligt barn.

Hvornår får børn tænder?

Hvornår får børn tænder? Foto: Shutterstock

Faktisk begynder børns mælketænder allerede at dannes i fosterets 7. uge, men det betyder ikke, at de små tænder er klar til at dukke op i løbet af de første måneder af barnets liv.

Hvornår får børn tænder?

Nogle babyer får allerede de første små mælketænder, når de runder en tre-fire måneder, men for langt de fleste børn, dukker den første tand op i seks-syv måneders alderen.

Nogle børn er dog sene til at få tænder i munden, da der kan gå op til et år eller mere, før den første mælketand viser sig. 
Hvis ens barn stadig ikke har fået sin første tand, når det runder 18 måneder, bør man opsøge en tandlæge.

Hvornår får børn tænder?

Hvornår får børn tænder? Foto: Shutterstock

Samtidig er det også meget forskelligt, hvornår udskifter deres mælketænder - det primære tandsæt - til fordel for det permanente tandsæt, der også kaldes blivende tænder. Altså de tænder, man beholder resten af livet.

Normalt er det de midterste fortænder i undermunden, der først dukker op hos småbørn. Dernæst er det dem i overmunden og efterhånden vil det brede sig, indtil også kindtænderne er på plads.

Tegn på mælketænder

Når ens barn er på vej til at få tænder, er der ofte en række signaler og tegn, der indikerer, at de små hvide bisser snart melder sin ankomst.

Først og fremmest vil barnet savle mere end normalt, ligesom det vil bide i alt, det kommer i nærheden af. Det gør den blandt andet fordi, gummerne ofte klør og munden derfor er plaget af irritation.

Hvornår får børn tænder?

Hvornår får børn tænder? Foto: Shutterstock

Begyndende tænder kan dog også resulterer i smerter og feber, hvilket kan betyde et grædende og ulykkeligt barn, som har svært ved at finde ro.

Nogen gange kan man som forældre nærmest se de kommende tænder med det blotte øje, da gummerne kan blive helt hvide. Andre gange opdager forældrene slet ikke, at der er noget på færde, før de pludselig opdager en lille hvid spids, der stikker op fra tandkødet.

Hjælp til ømme gummer

Hvis man som forældre har et barn, der har tænder på vej, men lider af ømme og irriterende gummer, så kan man med fordel giver barnet noget af bide i - eksempelvis en bidering, der kan lægges i køleskabet. Den virker dejlig beroligende og afkølende på barnets plagede gummer. Man kan også forsigtigt børste gummerne med en tandbørste. Det tager nemlig noget af kløen.